Μείωση 6% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ από το Σεπτέμβριο

Μείωση της τάξης του 6% στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να επιφέρουν οι νέες διατιμήσεις της ΑΗΚ οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημείωμα το οποίο κατέθεσε η ΑΗΚ στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής με τις νέες διατιμήσεις «προκύπτει μία γενική μείωση της τάξης του 6%».

«Για το μέσο οικιακό καταναλωτή (με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες ανά διμηνία)», όπως αναφέρεται στο σημείωμα, «η εφαρμογή των νέων διατιμήσεων θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4% περίπου».

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 30 κατηγορίες καταναλωτών ενώ με το νέο σύστημα μειώνονται σε 11 κατηγορίες.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Βουλή η εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ από τις 30 κατηγορίες οι 25 θα έχουν μείωση ενώ οι υπόλοιπες 5 θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Οι πέντε κατηγορίες που θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα είναι η διατίμηση των θερμοσυσσωρευτών, της άντλησης νερού, του οδικού φωτισμού, των μεγάλων βιομηχανικών πελατών και του Τσιμεντοποιείου.

Αρχικά οι νέες διατιμήσεις προνοούσαν αυξήσεις για τις πιο πάνω πέντε κατηγορίες. Ωστόσο η ΑΗΚ ανέλαβε να απορροφήσει το πρόσθετο κόστος μέχρι το άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας που τοποθετείται χρονικά για το 2021, ώστε να μην επηρεαστούν. Το κόστος για τις ποιο πάνω πέντε κατηγορίες ανέρχεται στα 5,2 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Αυξήσεις για νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση

Σημειώνεται πάντως ότι η ΠΕΟ εντόπισε ότι για τους καταναλωτές με πολύ χαμηλή κατανάλωση, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα μονήρη άτομα, θα υπάρξουν αυξήσεις.

Η ΡΑΕΚ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της ΠΕΟ ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι η διαφορά είναι μικρή και ανέρχεται περίπου στα 5 ευρώ το χρόνο.

Τα κόμματα ζήτησαν από την ΑΗΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο να απορροφήσει και αυτές τις αυξήσεις, ώστε κανένα νοικοκυριό να μην έχει την οποιαδήποτε αύξηση. Η ΑΗΚ ανέφερε ότι θα το εξετάσει και θα επανέλθει.

Κωνσταντίνος Ζαχαριού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy