Μείωση κόστους ευρυζωνικών συνδέσεων ζητά η Κομισιόν

Η Κομισιόν ζήτησε σήμερα από την Κύπρο και άλλες 18 χώρες ( την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο) να εφαρμόσουν μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης ευρυζωνικών δικτύων στη βάση της οδηγίας 2014/61/ΕΕ.

Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάση (επιστολή αιτιολογημένης γνώμης) σε συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτοί οι κανόνες επιδιώκουν να αυξήσουν την κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση της υπάρχουσας υλικής υποδομής σε διάφορους τομείς (ενέργεια, μεταφορές κ.λπ.) και υπολογίζεται ότι θα μειώσουν κατά 30 % το κόστος ανάπτυξης διαδικτύου υψηλής ταχύτητας.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι κανόνες για τη μείωση του κόστους υποστηρίζουν τους στρατηγικούς στόχους συνδεσιμότητας για την περίοδο έως το 2025, και θα πρέπει να υπάρχουν σε σχολεία, τα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, συγκοινωνιακούς κόμβους, νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και επιχειρήσεις.

Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει ουσιαστικά να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά υψηλή –της τάξης των gigabit– συνδεσιμότητα (που θα επιτρέπει στους χρήστες να τηλεφορτώνουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω δεδομένα με ταχύτητα 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο).

Επιπλέον η οδηγία προβλέπει ότι ο στόχος στο μέλλον είναι πως όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά ή αστικά, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα με ταχύτητα τηλεφόρτωσης τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε Gbps, και όλες οι αστικές περιοχές καθώς και οι μεγάλοι οδικοί άξονες και οι σιδηρόδρομοι θα πρέπει να έχουν συνεχή κάλυψη 5G –πέμπτη γενιά συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας.

Ως ενδιάμεσος στόχος, η κάλυψη 5G θα πρέπει να είναι εμπορικά διαθέσιμη τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020. Τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 για τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία. Η Κομισιόν αποστέλλει σήμερα τελική προειδοποίηση στα υπόλοιπα 19 κράτη μέλη.

Η Κύπρος και οι άλλες 18 χώρες έχουν πλέον δύο μήνες στη διάθεσή τους για να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβαν για την ευθυγράμμιση της εθνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ. Διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ περί παράβασης, να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ και να προτείνει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy