Μείωση τελών κυκλοφορίας σε διπλοκάμπινα – μονοκάμπινα

1819

Πρόταση νόμου για μείωση των τελών κυκλοφορίας σε σε διπλοκάμπινα και μονοκάμπινα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν 41 παρόντες βουλευτές και εναντίον 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων.

Η πρόταση που υπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ Α. Φακοντής, Κ. Κώστα, Χ. Τζιοβάνης,ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γ. Προκοπίου και της ΕΔΕΚ Η. Μυριάνθους προβλέπει την μείωση του κόστους από 10 σέντ σε 7 σέντ ανά κυβικό και προβλέπεται για όλα τα οχήματα από 2,250 cc 2,850 cc. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε το Υπουργείο Μεταφορών ενώπιον της συνεδρίας το μέτρο αυτό επηρεάζει συνολικά 55 χιλιάδες αυτοκίνητα, ωστόσο η Επιτροπή αναμένει στοιχεία για το πόσα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα.

Στις κατηγορίες των οχημάτων αυτών εμπίπτουν κυρίως οχήματα μεγάλης ηλικίας τα οποία με το προηγούμενο καθεστώς κατέβαλλαν υψηλότερο τέλος κυκλοφορίας λόγω του ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή της βενζίνης, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κινήματος Οικολόγων ο βουλευτής του κινήματος κ. Χ. Θεοπέμπτου σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος μέσα στις εκθέσεις του για την ποιότητα του αέρα λέει ότι χάνονται εκατοντάδες ζωές λόγω των αιρούμενων σωματιδίων στον αέρα. «Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα και όχι να διευκολύνουμε την διακίνηση αυτοκινήτων που ρυπαίνουν το περιβάλλον», κατέληξε.Από μέρους του ΑΚΕΛ, ο Α. Φακοντής θύμισε ότι παρόμοια πρόταση για μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα ψηφίσε η Ολομέλεια πριν από 2 χρόνια. Πολλά από αυτά τα οχήματα, σημείωσε, έχουν ακινητοποιηθεί λόγω του υψηλού τέλους. Με μια σύγκριση με φορτηγά και λεωφορεία, είπε, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να πληρώνονται ψηλότερα τέλη.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.