Μείωση της παραγωγής του καφέ λόγω της κλιματικής αλλαγής

Για μείωση της παραγωγής του καφέ προειδοποιεί το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος Gund, καθώς, όπως υποστηρίζει βάσει έρευνας που διεξήγαγε, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ πιθανό να εξαλειφθούν τα είδη των μελισσών που επικονιάζουν τα καφεόδεντρα και να μειωθούν οι περιοχές καλλιέργειας καφέ σε όλον τον πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να μειώσει τις περιοχές καλλιέργειας καφέ στη Λατινική Αμερική έως και κατά 88% μέχρι το 2050, με τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και την Ονδούρα να αναμένουν τη μεγαλύτερη πτώση, σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα. Εκτός από τον αντίκτυπό της στη Λατινική Αμερική, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής καφέ στον κόσμο, η κλιματική αλλαγή αναμένεται επίσης να επηρεάσει τις περιοχές καλλιέργειας καφέ στην Αφρική και την Ασία.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο καφές να γίνει λιγότερο διαθέσιμος και παράλληλα ακριβότερος.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα των ερευνητών, οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν πολλαπλά είδη μελισσών που επικονιάζουν τον καφέ να απομακρυνθούν ή να εξαφανιστούν. Το καφεόδεντρο μπορεί να επικονιαστεί μόνο του και να παράγει μερικούς καρπούς χωρίς τη βοήθεια μελισσών στα άνθη τους, αλλά η παραγωγή τείνει να είναι μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται γύρη μεταξύ των φυτών από επικονιαστές. Οι καρποί μάλιστα είναι μεγαλύτεροι και βαρύτεροι αν επικονιαστούν με αυτό τον τρόπο.

Ο ερευνητής Τέιλορ Ρίκετς δήλωσε πως «Τα δύο τρίτα των πιο πολύτιμων βασικών προϊόντων στη γη βασίζονται σε μέλισσες και άλλους επικονιαστές» εξηγώντας πως οι επικονιαστές είναι οι βασικοί και σιωπηλοί ήρωες του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων μας.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.