Μείωση των ΜΕΔ κατά 4% με μια συναλλαγή επιδιώκει η Τρ. Κύπρου

Τη μείωση κατά 4% του μη εξυπηρετούμενου δανειακού της χαρτοφυλακίου με μια μονοκοντυλιά, επιδιώκει η Τράπεζα Κύπρου, δηλώνοντας με επιφύλαξη ότι είναι κοντά στην πώληση πακέτου δανείων (εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα) ύψους €450 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε στα αποτελέσματα 9μήνου ότι ένα χαρτοφυλάκιο €450 εκατ έχει κατηγοριοποιηθεί ως κατεχόμενο προς πώληση, όπως εξάλλου επιβάλει το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 5 (IFRS 5).

Σε μια προσπάθεια το πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό, η τράπεζα περιέλαβε €80 εκατ. εξυπηρετούμενων δανείων, με τα υπόλοιπα €370 εκατ. να αποτελούνται κυρίως από δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η συναλλαγή αυτή θα αποτελέσει την πρώτη «μη οργανική μείωση» των κόκκινων δανείων στην τράπεζα, παρόλο του ότι η τράπεζα είχε ήδη προλειάνει το δρόμο με την πώληση πακέτου δανείων €20 εκατ. στην CDB Bank.

Πάντως, τα πρώτα τροχιοδεικτικά για τις προθέσεις της τράπεζας είχε στείλει ο ίδιος ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του συγκροτήματος, Τζον Πάτρικ Χούρικαν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg  τον περασμένο Ιούλιο, δηλώνοντας ότι η τράπεζα εξετάζει «μεταμορφωτικές συναλλαγές» (transformational trade) για μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της.
Στο πακέτο δεν περιλαμβάνονται καθόλου δάνεια νοικοκυριών, καθώς αυτά δεν περιλαμβάνουν μια ξεκάθαρη ροή εσόδων για τους επίδοξους επενδυτές.

«Δεν το κρύβουμε ότι επιθυμούμε να πωλήσουμε στοιχεία ενεργητικού», δήλωσε αξιωματούχος της τράπεζας.

Έκτοτε, όπως δήλωσε η ίδια πηγή,  η τράπεζα είχε βρεθεί κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας, η οποία δεν έκλεισε λόγω μικρών αλλά σημαντικών λεπτομερειών.

Μη οργανική μείωση ΜΕΔ

Όταν και εφόσον επιτευχθεί, η συναλλαγή θα αποτελέσει μια μη οργανική μείωση των κόκκινων δανείων που ξεπερνά το 50% της μείωσης σε ένα τρίμηνο. Οργανικά, δηλαδή μέσω της Μονάδας Αναδιαρθρώσεων, η τράπεζα σε διάστημα ενός τριμήνου μείωσε τα ΜΕΔ της κατά €588 εκατ. ή 6,03% του κόκκινου χαρτοφυλακίου, ενώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τα ΜΕΔ θα υποχωρήσουν με μια μονοκοντυλιά κατά €370 εκατ ή κατά 4,03%.

Το ερώτημα πλέον είναι η τιμή πώλησης και ποια είναι τα περιθώρια πώλησης των δανείων αυτών. Με βάση τα αποτελέσματα της τράπεζας, το ποσοστό κάλυψης των δανείων έχει φτάσει στο 49%.

Ενδεχομένως ένας λόγος για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συναλλαγής είναι η τιμή πώλησης και η διάθεση της τράπεζας για απορρόφηση απωλειών.

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει ο κ. Χούρικαν σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, η τράπεζα μπορεί να έφτασε στο 50% κάλυψης, αλλά «επιθυμεί να πάρει πίσω κάτι από αυτές τις προβλέψεις».

«Εξακολουθούμε να είμαστε κοντά (στη συμφωνία), αλλά στον τραπεζικό τομέα η ολοκλήρωση αυτών των ζητημάτων είναι απρόβλεπτη», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα λέει πως η σωρευτική μείωση των κόκκινων δανείων της πλησιάζει το 30% του κυπριακού ΑΕΠ, που θεωρεί τεράστιο ποσοστό. Ωστόσο είναι σαφές ότι γενικότερα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα παρατηρείται μείωση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων, καθώς απομένουν πλέον οι δυσκολότερες περιπτώσεις, με τις εποπτικές αρχές αλλά και οίκους αξιολόγησης να επισημαίνουν ότι απαιτούνται σοβαρές αποφάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy