Mειώσεις στις τιμές των καυσίμων από βδομάδας αναμένει ο Υπουργός

Ο Υπουργός Εμπορίου, Ενεργείας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε την Παρασκευή πως αναμένει μείωση στις λιανικές των καυσίμων την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δήλωση μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην παρουσία των εταιρειών πετρελαιοειδών, για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου από τον κόλπο Λάρνακας στην περιοχή Μαρί – Βασιλικό, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι σήμερα μία από τις εταιρείες μείωσε τις τιμές της βενζίνης.

Πρόσθεσε ότι αναμένει πως αυτή η μείωση θα αντανακλαστεί άμεσα και στα πρατήρια προς όφελος των καταναλωτών.

|Παρακολουθώντας τα νέα φορτία που θα φθάσουν αναμένουμε ότι θα έχουμε περισσότερες μειώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Η μείωση που ανακοινώθηκε από τη μία εταιρεία είναι 3 σεντ το λίτρο.

Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους το Υπουργείο θα αντιμετωπίσει την παρατηρούμενη κατάσταση της άμεσης αύξησης στις τιμές των πετρελαιοειδών, όταν οι τιμές αυξάνονται διεθνώς και την αργοπορία στις μειώσεις όταν οι τιμές διεθνώς μειώνονται, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως σε σύσκεψη με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους συνδέσμους καταναλωτών συμφωνήθηκαν κάποια μέτρα και πρόσθεσε ότι έπεται νέα σύσκεψη την Πέμπτη κατά την οποία θα παρουσιαστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα τιμών σε πραγματικό χρόνο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έγινε πάρα πολλή δουλειά και ήδη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου είναι αναρτημένες “οι ζωντανές τιμές” για 293 από τα 295 πρατήρια.

Είπε ότι θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα και η εφαρμογή για κινητά, μέσα από την οποία ο καταναλωτής θα έχει άμεση ενημέρωση, δηλαδή ο καταναλωτής θα βλέπει την τιμή αντήλιας στο κινητό του για όλα τα πρατήρια στην Κύπρο.

Κατά τη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν, πέρα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι σύνδεσμοι καταναλωτών, θα παρουσιαστεί η πρόοδος επί της εφαρμογής και των άλλων μέτρων που συμφωνήθηκαν.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που διακυμαίνονται οι τιμές στα καύσιμα, ο Υπουργός Εμπορίου επεσήμανε ότι η αγορά των καυσίμων δεν είναι ρυθμιζόμενη, αλλά ελευθεροποιημένη από το 2004 και ως εκ τούτου η Κυβέρνηση δεν καθορίζει τις τιμές.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι από το 2004 που έπαψε να λειτουργεί το Διυλιστήριο, η Κύπρος εισάγει διυλισμένα καύσιμα, για να επανατονίσει ότι αναμένει περαιτέρω μειώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα τόσο στη χονδρική όσο και τη λιανική τιμολόγηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: “ναι θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα, τόσο στη λιανική, όσο και στη χονδρική αγορά καυσίμων για αυτό και συμφωνήθηκαν τα μέτρα”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy