«Μυρίζει μπαρούτι» στην Καταλονία – Αιφνίδια αλλαγή του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας

Νέο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας της Καταλονίας, απόλυτα ελεγχόμενο από την Μαδρίτη, διόρισαν οι ισπανικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποτρέψουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Ο συνταγματάρχης της Εθνοφρουράς, Ντιέγκο Πέρες ντε λος Κόμπος, διορίσθηκε επικεφαλής και της καταλανικής και της ισπανικής αστυνομίας στην περιοχή, με την Μαδρίτη να δικαιολογεί αυτήν την εξέλιξη με «την ανάγκη να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων επιβολής του νόμου».

Ωστόσο, οι αρχές της Καταλονίας αρνήθηκαν να δεχθούν τον διορισμός, θεωρώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στις υποθέσεις της τοπικής αστυνομίας.

Όπως αναφέρει το BBC, στην Καταλονία συρρέουν χιλιάδες αστυνομικοί με εντολή να μην επιτρέψουν το δημοψήφισμα που έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου και που το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει παράνομο, δίχως αυτό να πτοεί του Καταλανούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς οι τοπικές αρχές θα αποφύγουν να εκτελέσουν τις εντολές της Μαδρίτης σχετικά με την αλλαγή διοίκησης στην αστυνομία.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ στην πόλη Λιέιδα κατέβηκαν και οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Σήμερα στην Καταλονία ζει το 16% του πληθυσμού της Ισπανίας, ενώ η περιοχή προσφέρει το 19% του ΑΕΠ της χώρας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy