Μισές αποζημιώσεις για το χαλάζι σε λίγους μήνες και βλέπουμε…

Την Τρίτη στη Βουλή οι «σκέψεις» της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση

Υπομονή θα πρέπει να επιδείξουν οι αγρότες της ορεινής Λεμεσού που έχουν πληγεί από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις και γενικότερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μέχρι να έχουν κάποια οικονομική στήριξη από το κράτος, όπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή.

Ειδικότερα, εξερχόμενος από σύσκεψη στο Προεδρικό, ο κ. Καδής ανέφερε ότι ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις πρώτες εκτιμήσεις σε σχέση με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΟΓΑ να προβούν σε άμεση καταγραφή των ζημιών.

Θα δοθούν, όπως είπε, το συντομότερο αποζημιώσεις της τάξης περίπου του 50% και το σύνολο της αποζημίωσης θα εκτιμηθεί όταν υπάρξει η καταγραφή των τιμών στις οποίες τα διάφορα προϊόντα θα πωλούνταν στις αγορές. «Θα φροντίσουμε ώστε οι αποζημιώσεις, αν είναι δυνατόν να δοθούν μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο», ανέφερε ο κ. Καδής επισημαίνοντας ότι «οι πρώτες εκτιμήσεις, αν συμπληρωθούν έγκαιρα οι αιτήσεις και αν εργαστούν οι Υπηρεσίες μας εντατικά που υπολογίζουμε ότι θα εργαστούν, θα δοθούν ακόμη και τον Σεπτέμβριο».

Κάλεσε, δε, τους αγρότες να προμηθευτούν και να συμπληρώσουν άμεσα τα δελτία καταγραφής των ζημιών για να τα υποβάλουν το συντομότερο. Οι αρμόδιοι λειτουργοί τόσο του Υπουργείου όσο και του ΟΓΑ, όπως ανέφερε, έχουν λάβει οδηγίες να εργαστούν συστηματικά για να καταγράψουν τις ζημιές και άμεσα, «με την τεκμηρίωση και τη διαπίστωση των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στις αιτήσεις των αγροτών μας, να δοθεί τουλάχιστον το 50% της αποζημίωσης».

Όπως είπε, στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εξετάστηκαν γενικότερα οι ανάγκες για αποζημιώσεις κατά τη φετινή χρονιά, περιλαμβανομένων και των ζημιών από την παρατεταμένη ανομβρία, προσθέτοντας ότι «με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε στη στήριξη των αγροτών μας μέσα από την καταβολή αποζημιώσεων». Ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση του τομέα της γεωργικής ασφάλισης, σημειώνοντας ότι από τις συναντήσεις που έγιναν με τους εμπλεκόμενους φορείς, φαίνεται ότι υπάρχουν κοινές συνισταμένες και την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστούν στη Βουλή οι σκέψεις της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες και θέσεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς -ο οποίος βρισκόταν χθες σε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές με τον ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκο Χάμπα και τον Γραμματέα της Συντονιστικής Επιτροπής Υπαίθρου, Γιώργο Αλεξάνδρουανέφερε ότι η όποια απόφαση κινείται στην κατεύθυνση της άμεσης αποζημίωσης των αγροτών, κρίνεται θετική, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε στην πράξη την άμεση ανταπόκριση».

Επεσήμανε, δε, ότι «η αναφορά του υπουργού ότι… ίσως μέχρι τον Σεπτέμβρη… δημιουργούν κάποιες ανησυχίες κατά πόσον όντως θα καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις». Αναφερόμενος στο θέμα της μεταρρύθμισης της γεωργικής ασφάλισης, ο Άντρος Καυκαλιάς επεσήμανε ότι «ο θεσμός αφέθηκε εδώ και τέσσερα χρόνια ακρωτηριασμένος, αφού η κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια δεν κατέβαλλε το μερίδιο που της αναλογούσε στο ταμείο του Οργανισμού», τονίζοντας ότι δεν «πρόκειται να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση που θα περιλαμβάνει παράδοση του τομέα σε ιδιωτικές εταιρείες».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy