Μύθος ότι χρωστάμε περισσότερα από τις άλλες χώρες

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Μόνιμη επωδός της Τρόικας και κατ’ επέκταση του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μ’ επικεφαλής τη Γερμανία είναι ότι η Κύπρος χρωστά πολλά, γι’ αυτό επιβλήθηκαν και επιβάλλονται σκληρές και ακραίες πολιτικές αντιμετώπισης του χρέους και των οικονομικών προβλημάτων.

Το κούρεμα των καταθέσεων, καθώς και ο φαύλος κύκλος των μνημονιακών πολιτικών, οδηγούν κατά τεκμήριο πλέον το λαό μας σε εξαθλίωση και φτωχοποίηση. Απογειώθηκε η ανεργία, χάνουμε πλέον γενιές νέων, το κατώτατο όριο φτώχειας πολλαπλασιάζεται, η μεσαία τάξη φτωχοποιείται, συρρικνώνεται και καταργείται κάθε έννοια του κοινωνικού κράτους στον τόπο μας.

Και όλες αυτές οι θυσίες να έβγαζαν αποτέλεσμα, να καταπιούμε το χάπι και ας είναι και τοξικό! Ελα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο λαός μας φτωχαίνει, το ΑΕΠ της χώρας βαθαίνει και το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για την υπόλοιπη Ευρώπη; Πόσα και πόσα χρωστάνε;

Η πιο υπερχρεωμένη χώρα, απίστευτο, είναι η Ολλανδία! Η χώρα αυτή η οποία αποτελεί ισχυρό βραχίονα και δορυφόρο της Γερμανίας χρωστά και για τα δισέγγονά της!

Σχεδόν… επτά φορές το ΑΕΠ της, 687% του ΑΕΠ της για την ακρίβεια! Πάνω από τρεισήμισι φορές το ΑΕΠ της Ολλανδίας (362%) είναι οι υπερχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος!

Πιο κάτω η Δανία! Τα δανέζικα νοικοκυριά για παράδειγμα χρωστούν το 129% του ΑΕΠ της χώρας! Πληροί, όμως, αν είναι δυνατό τους δείκτες Μάαστριχτ 60% σ’ ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος!

Το Λουξεμβούργο διαθέτει το πιο εκτεθειμένο χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι υπερεκτεθειμένο κατά το πολλαπλάσιο της Κύπρου.

Ακόμα σύμφωνα με τα κριτήρια μεταφοράς κεφαλαίων, η Κύπρος αυτή τη στιγμή διαθέτει καλύτερες εκθέσεις από τους πρώτους τοκογλύφους της Ευρώπης, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία!

Δεν θα αναφερθώ σε χώρες του νότου της Ευρώπης, γιατί εδώ τα πράγματα φωνάζουν, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, βοούν τα προβλήματα!

Η Κύπρος, όμως, έγινε το «πειραματόζωο», δικές τους δηλώσεις για την εφαρμογή των πιο ακραίων πολιτικών.

Ξήλωσαν σε μια νύχτα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ξήλωσαν τις τράπεζες, διέλυσαν την πραγματική οικονομία!

Πού είναι το δίκαιο, η αλληλεγγύη, οι αξίες, οι αρχές και τα ιδανικά της Ευρώπης; Πού είναι η Ευρώπη που θα ενεργεί ως καταλύτης για τους μικρούς; Και γιατί γίνεται η συνεχής διεύρυνση;

Είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης κρύβονται τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και η ολιγαρχία της Ευρώπης! Το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί να συντηρείται από τα μεγάλα συμφέροντα που ο στόχος τους είναι ένας και μοναδικός! Η μεγιστοποίηση των κερδών τους!

Η Ευρώπη τώρα, όχι αύριο, χρειάζεται να ανακαλύψει τον εαυτό της! Να αλλάξει ρότα!

Οι λαοί καλούνται και πάλι από την ιστορία να καταγράψουν λαμπρές σελίδες δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με τις αντιστάσεις, τις διεκδικήσεις τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καινούργιο σπίτι, την Ευρώπη των λαών, των εργαζομένων, μια Ευρώπη της σταθεροποίησης, της ασφάλειας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης!

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy