MKO: Tο Χαλέπι θα είναι «η νέα Σρεμπρένιτσα»

Το Χαλέπι, μια πόλη που πολιορκείται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, κινδυνεύει να έχει την τύχη της μαρτυρικής Σρεμπρένιτσα, προειδοποίησαν σήμερα από την Ουάσινγκτον πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Εκπρόσωποι διάφορων ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι Oxfam, Mercy Corps και Syrian American Medical Society, συναντήθηκαν σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επικρίνονται επειδή δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τους Σύρους πρόσφυγες.

“Το Χαλέπι θα είναι η επόμενη Σρεμπρένιτσα”, είπε ο γιατρός Ζάχερ Σαχλούλ, αναφερόμενος στη σφαγή περισσότερων από 8.000 ανθρώπων στην πόλη αυτή, τον Ιούλιο του 1995, από τους Σέρβους της Βοσνίας. Ο γιατρός, που είναι μέλος της Syrian American Medical Society, υπογράμμισε ότι “ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την Τουρκία με το Χαλέπι, όπου παραμένουν ακόμη 300.000 άνθρωποι, έχει αποκοπεί πλήρως από την κουρδική (συριακή) οργάνωση, τη σύμμαχο του καθεστώτος” της Δαμασκού.

Οι οργανώσεις παραδέχτηκαν ότι αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία, στις 27 Φεβρουαρίου, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων έχουν μειωθεί σημαντικά, όμως υποστήριξαν ότι ο συριακός στρατός εξακολουθεί να παρεμποδίζει την πρόσβαση των αυτοκινητοπομπών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. “Χθες έγιναν πέντε αεροπορικά πλήγματα στην είσοδο του Χαλεπιού”, είπε ο Νιλ Κένι-Γκάγιερ, ο Πρόεδρος του Mercy Corps.

Σύμφωνα με αυτόν, οι μάχες συνεχίζονται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία και πολλές οικογένειες έχουν καταφύγει σε σπηλιές για να γλιτώσουν. Για τον γιατρό Σαχλούλ, ο οποίος επέστρεψε στις ΗΠΑ από τη Συρία, “το καθεστώς και οι Ρώσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να αποκτήσουν το πάνω χέρι στις περιοχές που θέλουν να ελέγξουν, είτε πρόκειται για τον βορρά του Χαλεπιιού, τη Λαττάκεια ή τη Χομς”.

Ο ΟΗΕ έκανε σήμερα λόγο για “ορατή πρόοδο” μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία, ενώ οι ΗΠΑ από την Δευτέρα δηλώνουν ότι η κατάπαυση του πυρός λίγο-πολύ τηρείται.
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy