Μογκερίνι, Χαν και Στυλιανίδης στην Τουρκία

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί στις 8 και 9 Δεκεμβρίου η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, από κοινού με τον Επίτροπο για την πολιτική ευρωπαϊκής γειτονίας και διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, και τον Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

¨Η επίσκεψη στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με τους Επιτρόπους Χαν και Στυλιανίδη, είναι μια ισχυρή ένδειξη της στρατηγικής σημασίας της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας και της επιθυμίας μας να αναβαθμίσουμε την εμπλοκή μας υπό το φως των κοινών συμφερόντων και των κοινών προκλήσεων”, ανέφερε η κ Μογκερίνι ενόψει της επίσκεψης.

Η Υπάτη Εκπρόσωπος κι οι Επίτροποι θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, καθώς και με άλλους Υπουργούς κι αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης, της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Στις 9 Δεκεμβρίου η κ. Μογκερίνι και ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης θα ταξιδέψουν στο Γκιαζαντέπ και το Κιλκίς, όπου θα επισκεφθούν στρατόπεδο προσφύγων και θα αναφερθούν στο σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην υποδοχή προσφύγων από τις κρίσεις στη Συρία και το Ιράκ.

“Επαναλαμβάνω την αλληλεγγύη της Ευρώπης με την Τουρκία, κυρίως με τις κοινότητες υποδοχείς που γενναιόδωρα φιλοξενούν περισσότερο από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Πηγαίνω εκεί για να αποτιμήσω με τα ίδια μου τα μάτια τις ανάγκες επιτόπου και να βεβαιωθώ ότι η ανθρωπιστική μας βοήθεια συνεχίζει να φέρνει ανακούφιση κι ελπίδα κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο που είναι δυνατόν”, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Χαν ανέφερε ότι “είμαστε προσηλωμένοι να προωθήσουμε τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και να διατηρήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο στόχο τους. Ωστόσο, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να παράσχουν τη σταθερή υποδομή για πρόοδο. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε μια ακόμη στενότερη και βαθύτερη σχέση με την Τουρκία”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy