Μόλις 1 κενή θέση ανά 13 ανέργους

Τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ στο εργατικό κόστος, παρά την αύξηση του ΑΕΠ

Η Κύπρος πάτωσε ξανά στους δείκτες για την εργασία, αφού είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία, έχει από τα πιο χαμηλά ποσοστά κενών θέσεων εργασίας, και είναι τρίτη από το τέλος στην αύξηση των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων.

Τα νέα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσαν χθες η Ευρωπαϊκή και η Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% δεν κατανεμήθηκε στο σύνολο της κοινωνίας αλλά κατέληξε στις τσέπες των ολίγων.

Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος έχει το τέταρτο πιο υψηλό ποσοστό ανεργίας (9,8%) μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά και από τα πιο χαμηλά ποσοστά κενών θέσεων εργασίας (1%).

Με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 43.113 πρόσωπα, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 3.264. Α

υτό σημαίνει ότι υπήρχαν περισσότεροι από 13 άνεργοι ανά μία κενή θέση εργασίας. Στην ΕΕ ο μέσος όρος στην ανεργία είναι 7,3% και στις κενές θέσεις εργασίας 2%.

Επίσης στην ευρωζώνη ο μέσος όρος στην ανεργία είναι 8,6% και στις κενές θέσεις εργασίας 2%. Με βάση τα στοιχεία η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μάλιστα χωρίς σοβαρές προοπτικές για βελτίωση της θέσης της το επόμενο διάστημα.

Οι σημαντικοί κλάδοι

Ανά κλάδο το τέταρτο τρίμηνο του 2017 οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονταν από τις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης (7.804), όπου υπήρχαν μόλις 217 κενές θέσεις εργασίας. Δηλαδή υπήρχαν σχεδόν 36 άνεργοι ανά μία κενή θέση.

Επίσης στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο υπήρχαν 7.742 άνεργοι και 668 κενές θέσεις (11 άνεργοι ανά κενή θέση). Ακόμη στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες υπήρχαν 2.906 άεργοι και 294 κενές θέσεις (σχεδόν 10 άνεργοι ανά κενή θέση).

Επιπρόσθετα στις κατασκευές υπήρχαν 2.550 άνεργοι και 184 κενές θέσεις (σχεδόν 14 άνεργοι ανά κενή θέση).

Στον πάτο μισθοί και ωφελήματα

Εξίσου δύσκολα είναι τα δεδομένα και για τους εργαζόμενους, αφού η Κύπρος είναι τρίτη από το τέλος στην αύξηση του ωριαίου εργατικού κόστους.

Πιο συγκεκριμένα το τέταρτο τρίμηνο το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά μόλις 1,1%, σε σύγκριση την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στην ΕΕ το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 2,3% και στην ευρωζώνη κατά 1,5%. Οι δύο χώρες με χειρότερες επιδόσεις από την Κύπρο είναι η Φινλανδία (-0,7%) και η Ιταλία (-0,2%).

Το ωριαίο εργατικό κόστος αποτελείται από τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κύπρο το τέταρτο τρίμηνο οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,6% αλλά τα ωφελήματα των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 0,9%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ανά τομέα στην επιχειρηματική οικονομία το ωριαίο εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 1,2% (μισθοί +1,7% και ωφελήματα -1,4%), ενώ στη μη επιχειρηματική οικονομία αυξήθηκε κατά 1% (μισθοί +1,3 και ωφελήματα 0%). Επίσης ανά κλάδο στη βιομηχανία το ωριαίο εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 2,2% (μισθοί +2,5% και ωφελήματα +0,6%), στις κατασκευές κατά 0,6% (μισθοί +0,9% και ωφελήματα -1,1%), και στις υπηρεσίες κατά 1,1% (μισθοί +1,7% και ωφελήματα -1,8%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy