Μοναδικές εμπειρίες… Ρομποτικής

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Μια μοναδική εμπειρία στον κόσμο της Ρομποτικής θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν όσοι θα λάβουν μέρος στον Πρώτο Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής (1ο CYPRUS ROBOTEX CHALLENGE) που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου 2017 στη Λευκωσία.

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να δηλώσουν δωρεάν συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι τις 25 Ιουνίου κάνοντας την εγγραφή τους στην ιστοσελίδα www.robotex.org.cy. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πέραν των 70 ομάδων και 200 παικτών, αλλά στόχος των διοργανωτών είναι οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις 100 και οι συμμετέχοντες τους 300. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ομάδες από δύο μέχρι τέσσερα άτομα, οι οποίες θα δημιουργήσουν ρομπότ με χρήση των πλατφόρμων ENGINO, LEGO, EDISON και ARDUINO, ώστε να λάβουν μέρος σε διάφορες προκλήσεις. Σκοποί του διαγωνισμού, που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής, είναι η αναβάθμιση του τομέα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η εισαγωγή της Ρομποτικής Τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αναβάθμιση των επιστημονικών πεδίων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και η προώθηση νέων μορφών μάθησης. Επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων, στην ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, στην ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας και ομαδικότητας μεταξύ μαθητών/φοιτητών και εκπαιδευτικών αλλά και στην εκμάθηση βασικών αρχών κώδικα για επίλυση πρακτικών προβλημάτων.

Διαγωνισμός για όλες τις ηλικίες
O διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Κύπρο (δημοτικής, μέσης, τεχνικής), σε μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων, φροντιστηρίων και κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης, σε φοιτητές όλων των πανεπιστημίων και κολεγίων της Κύπρου, δημοσίων και ιδιωτικών και σε στρατιώτες και ενήλικες (άνω των 18 ετών) με ενδιαφέρον στη Ρομποτική Τεχνολογία.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν διάφορες «προκλήσεις». H κάθε ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει όσα και όποια υλικά (κινητήρες, αισθητήρες κ.λπ.) επιθυμεί και το αντίστοιχο λογισμικό που είναι διαθέσιμα για την πλατφόρμα του ρομπότ με την οποία θα διαγωνισθεί. Μια ομάδα μπορεί να λάβει μέρος σε περισσότερες από μία προκλήσεις, δεδομένου ότι διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η διάθεση των ρομπότ γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των ομάδων και των οργανισμών που εκπροσωπούν. Το κάθε ρομπότ μπορεί να συμμετέχει μόνο μία φορά σε κάθε πρόκληση, δηλαδή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο ρομπότ από δύο ή περισσότερες ομάδες στην ίδια πρόκληση.

Λαβύρινθοι, μονομαχίες και… χώροι στάθμευσης
Ανάμεσα στις προκλήσεις είναι η μονομαχία μεταξύ δύο ρομπότ (SUMO), η έξοδος ρομπότ από λαβύρινθο (maze) και η έξοδος από την πόλη (CITY PASSING). Συγκεκριμένα, η «πρόκληση Line Following» στόχο έχει το ρομπότ να κινείται μέσα στην πίστα ακολουθώντας τη μαύρη γραμμή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δύο ρομπότ ανταγωνίζονται δίπλα δίπλα σε ίδιες παράλληλες πίστες. Στη συγκεκριμένη πρόκληση διαγωνίζονται μόνο ρομπότ ARDUINO και EDISON.

Στην πρόκληση «Maze Solving» το ρομπότ θα πρέπει να ξεκινήσει από μια συγκεκριμένη γωνιά του λαβύρινθου και να φτάσει στο κέντρο στο μικρότερο δυνατόν χρόνο, ενώ στην πρόκληση «City Passing» στόχος είναι η κατασκευή ενός ρομπότ που θα κινηθεί μέσα στην πόλη και θα παρκάρει σε ένα συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης. Το ρομπότ πρέπει να μείνει εντός των ορίων του δρόμου και να τηρήσει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση «LEGO Sumo» στην οποία το ρομπότ Sumo θα πρέπει να σπρώξει τον αντίπαλό του έξω από το χώρο πάλης, ακολουθώντας τους κανονισμούς.

Προπονητές και κριτές
Η κάθε ομάδα θα έχει ένα Προπονητή Ομάδας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος και για την επικοινωνία με τους διοργανωτές. Ο προπονητής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτος Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής και ηλικίας άνω των 20 ετών, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ως κριτής. Ο προπονητής είναι υπεύθυνος για την εγγραφή των μελών των ομάδων του, δεν έχει δικαίωμα να παρευρίσκεται στο χώρο διεξαγωγής (παρκέ) του διαγωνισμού, αλλά μπορεί να παρακολουθεί από την κερκίδα χωρίς παρεμβάσεις στη διαδικασία αξιολόγησης της ομάδας του.

Αναφορικά με τους κριτές, οι διοργανωτές τους διαγωνισμού θα ορίσουν την Επιτροπή Αξιολόγησης και τους κριτές των ομάδων, οι οποίοι προτείνονται από το Υπουργείο Παιδείας, τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ETEK και τους φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Ξεκαθαρίζεται ότι άτομα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με οποιοδήποτε διαγωνιζόμενο δεν μπορούν να συμμετέχουν ως κριτές. Ο κατάλογος των κριτών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Οι προπονητές των ομάδων θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση για την επιλογή οποιουδήποτε κριτή μέχρι και μία εβδομάδα πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες, διαγωνιζόμενοι, προπονητές και κριτές θα πρέπει να προσέλθουν έγκαιρα στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την επίσημη ώρα έναρξης του διαγωνισμού. Επίσης, πρέπει να επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους, ατομικά και ομαδικά, στον ειδικό χώρο δήλωσης παρουσιών που θα τους υποδειχθεί, παρουσιάζοντας την πολιτική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη της διαδικασίας επιβεβαίωσης εγγραφών δεν θα γίνεται αποδεκτός κανένας για συμμετοχή, έστω και αν έχει κάνει ήδη εγγραφή.

Στην Εσθονία οι νικητές
Για την κάθε κατηγορία και επίπεδο θα ανακηρυχθούν ως νικητές οι τρεις ομάδες με την ψηλότερη βαθμολογία. Στο τέλος της διαδικασίας, για την κάθε πρόκληση θα διεξαχθεί διαγωνισμός ανάμεσα στις νικήτριες ομάδες όλων των επιπέδων της για την ανακήρυξη της νικήτριας ομάδας της πρόκλησης. Συνεπώς θα ανακηρυχθούν 9 νικήτριες ομάδες, μία για κάθε πρόκληση.

Οι 9 ομάδες εκτός από πλούσια δώρα και υποτροφίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο διεθνή διαγωνισμό ROBOTEX στην Εσθονία τον Δεκέμβριο του 2017. Σε περίπτωση εξεύρεσης χορηγών, και δεδομένου ότι το ύψος των χορηγιών καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό το κόστος της διοργάνωσης, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (CCS) πιθανόν να αναλάβει να καλύψει μέρος του κόστους που απαιτείται για μετάβαση των μελών των ομάδων στην Εσθονία. Ανάλογα με την περίπτωση, τα μέλη της κάθε ομάδας θα αναλάβουν να καλύψουν αναλογικά το υπόλοιπο μέρος του κόστους για την αποστολή στο διεθνή διαγωνισμό. To CCS θα αναλάβει την οργάνωση του ταξιδιού (αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία) στην Εσθονία. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που μια νικήτρια ομάδα δεν μπορεί να λάβει μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στην Εσθονία, τότε θα μπορεί να συμμετέχει η αμέσως επόμενη ομάδα με βάση την τελική κατάταξη στην πρόκληση.
Ο πρώτος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής θα διεξαχθεί στο Αθλητικό Κέντρο «Κώστας Παπαέλληνας» (πρώην Κεραυνός Στροβόλου) με τη CYTA να είναι ο στρατηγικός επενδυτής και την Engino ο χρυσός χορηγός. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Κατασκήνωση δημιουργικής διασκέδασης
Στο μεταξύ, η κυπριακή εταιρεία Engino διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά την κατασκήνωση Engino STEM CAMP 2017. Η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Droushia Heights στον Ακάμα στην Πάφο, από Δευτέρα 26/6/2017 – Σάββατο 1/7/2017. Στην κατασκήνωση θα μπορούν να συμμετάσχουν αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-14 χρονών. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, να μάθουν έννοιες Προγραμματισμού και Ρομποτικής, όπως επίσης και διάφορες Φυσικές έννοιες στο πλαίσιο STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες δημιουργικής διασκέδασης και εφευρετικότητας σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες με βάση τις έννοιες STEM. Στο τέλος κάθε δραστηριότητας θα κληθούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πράξη, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς κατασκευής μοντέλων και ρομποτικού προγραμματισμού. Παράλληλα, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα προσφέρονται ποικίλες ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Αυτές περιλαμβάνουν αθλητικά πρωταθλήματα, κολύμπι στην πισίνα, χορούς, δημιουργικά παιχνίδια, τόμπολα, διαγωνισμό επίδειξης ταλέντων Engino και φυσικά τη συναρπαστική κρουαζιέρα στον κόλπο Blue Lagoon στον Ακάμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα http://www.engino.com/enginocamp/ ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 25821960 ή μέσω e-mail στο [email protected].

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy