«Μόνο με διάλογο λύση του Κυπριακού»

Είναι πολύ πιο χρήσιμο να συνομιλούμε και να ακούμε ο ένας τον άλλον παρά να μιλούμε δημόσια ο ένας για τον άλλον, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με το δείπνο στο οποίο παρακάθισε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι  ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για να λύσουμε το Κυπριακό.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μετά από πρωτοβουλία των επιμελητηρίων (ε/κ και τ/κ) είχε μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη και ότι συνειδητά απάντησε θετικά στην πρόσκληση γιατί, όπως σημείωσε, “ το θεωρώ πολύ χρήσιμο να συνομιλούμε και να ακούμε ο ένας τον άλλον παρά να μιλούμε δημόσια ο ένας για τον άλλον”.

“Διερωτώμαι” είπε, “αν είναι ανάθεμα να μοιραστούμε ένα πιάτο φαγητό με τον Τ/κ ηγέτη, τότε πόσο πειστικοί είμαστε να μιλάμε πως ονειρευόμαστε την επανένωση του τόπου μας και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων;”.

Διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν η μόνη επαφή ή δείπνο που είχε, είπε ότι συναντήθηκε και με Τ/κ πολιτικούς, “πάντα στην προσπάθεια να συνομιλήσουμε, να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον” καθώς και με τα ΗΕ, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε, και με ξένους διπλωμάτες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι διατηρεί διαχρονικά άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

“Και δεν μπορούσε στο κορυφαίο ζήτημα που αφορά το Κυπριακό, να μην κρατούσα ενήμερο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μια διευκρίνιση, ούτε ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας ούτε εις αντικατάσταση, προς Θεού, του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε διαπραγματευόμουν το Κυπριακό στις συναντήσεις μου”.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι ήταν πάρα πολύ καλή και πρόσθεσε ότι ξεκαθάρισε στον κ. Ακιντζί ότι δεν εγκαταλείφθηκε ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ξεκαθαρίσαμε, είπε, τη στοχοπροσήλωσή μας και είπαμε τις απόψεις μας ως προς το αδιέξοδο και ότι η μη λύση του Κυπριακού είναι εις βάρος των μελλοντικών γενιών.

Ερωτηθείς για τη στάση του κ. Ακιντζί στο δείπνο, είπε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη.

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε στο δείπνο η απαίτηση του κ. Ακιντζί για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “θα ήταν μη αληθές εκ μέρους μου να πω ότι δεν συζητήθηκε και το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση της Βουλής. Βεβαίως. Αλλά του εξηγήσαμε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να τίθενται εκβιαστικά ζητήματα από οποιονδήποτε. Το τί θα πράξει η Βουλή είναι θέμα της Βουλής και όχι επειδή το ζητά ο οποιοσδήποτε τρίτος”.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης για την επανέναρξη των συνομιλιών, με δικοινοτική εκδήλωση και δείπνο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “δεν είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου που θα κάνει πρόσκληση στους ηγέτες” σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “δεν έχει κανένα πρόβλημα να είναι παρών σε οποιαδήποτε πρόσκληση του κ. Ειντε και εάν θα υπάρχει και θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη θα τη χαιρετίσουμε”.

Σε ό,τι αφορά τη μη δημοσιοποίηση του δείπνου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “δεν θεωρώ ότι το κάθε τι πρέπει να γίνεται μπροστά στις κάμερες” και πρόσθεσε ότι “όταν κρίνω ότι κάτι πρέπει να ενημερώσω δημόσια, το πράττω”.

Αναφέροντας ότι σέβεται τις απόψεις που εκφράζονται, διερωτήθηκε πώς τις τελευταίες ημέρες λέχθηκαν και γράφηκαν πολλά για το θέμα και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια το “τι δήθεν λέχθηκε” στο δείπνο χωρίς όμως κανείς να έχει επικοινωνία με τον ίδιον.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο που δεν προκλήθηκε από την ε/κ πλευρά και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και ο ίδιος δήλωσε είναι πανέτοιμος ανά πάσα στιγμή για επανέναρξη του διαλόγου.

Διερωτήθηκε τί μηνύματα θέλουμε να στείλουμε “ότι βολευόμαστε με το αδιέξοδο; Ποτέ. Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για να λύσουμε το Κυπριακό. Εννοούμε πράγματι ότι θέλουμε λύση του Κυπριακού; Εγώ είμαι ταγμένος σε αυτή την εθνική αποστολή της επανένωσης του τόπου. Αυτό προϋποθέτει τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, την υλοποίηση αυτού που δεχτήκαμε ως πλαισίου λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα”.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συνέχεια στη Βουλή με την πρόταση του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι από την ημέρα που τέθηκε το θέμα στην ολομέλεια ο ΔΗΣΥ δήλωσε ότι αυτά τα ζητήματα δεν είναι θέματα της Βουλής και πρόσθεσε ότι “καταθέσαμε μια πρόταση νόμου την οποία πιστεύουμε και θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή”.

Καταλήγοντας, είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, όπου μπορεί για να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην επανέναρξη του διαλόγου για την επανένωση του τόπου μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy