Μοντ Πελεράν: Στόχος κόκκινα και μπλε να μετατραπούν σε μαύρο

Στις 11 άρχισαν σήμερα οι ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί τη διαπραγμάτευση για τα κριτήρια στο κεφάλαιο του Εδαφικού.

Η μετάθεση της ώρας, όπως πληροφορούμαστε έγινε κατόπιν αιτήματος της τ/κ πλευράς για να έχει χρόνο για σύσκεψη της ομάδας της.

Αν αυτό είναι καλό σημάδι για τη διαπραγμάτευση θα διαφανεί. Το ζητούμενο πάντως όπως δήλωσε το πρωΐ στον ΑΣΤΡΑ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτησή μας, είναι να μεταφραστεί η διάθεση της τ/κ πλευράς να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις σε δυνατότητα και να μετουσιωθεί σε πράξη.

Χθες κατατέθηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών από τις οποίες διακρίνεται μεγάλη διαφορά προσέγγισης.

Εχει ετοιμαστεί ένα έγγραφο εργασίας όπου σημειώνονται με κόκκινο οι θέσεις της ε/κ πλευράς, μπλε οι θέσεις της ε/κ πλευράς και οι όποιες συγκλίσεις θα καταγραφούν με μαύρα γράμματα.

Το ζητούμενο είναι να γίνουν σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις από την τ/κ πλευρά και με τρόπο που να ικανοποιείται η επιστροφή του «μαγικού αριθμού» των 100.000 προσφύγων.

Δυστυχώς όμως η τ/κ πλευρά παρουσιάζεται να επιστρέφει όσο το δυνατό λιγότερα εδάφη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο, προσθέτοντας ότι απόλυτη επιτυχία θα είναι να καταλήξουν σε κριτήρια και ακολούθως να αποτυπωθούν τα κριτήρια αυτά επί συγκεκριμένου χάρτη.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης.

Ερωτηθείς αν η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει το πράσινο φως από την Τουρκία για το εδαφικό, εξέφρασε την προσωπική του θέση λέγοντας ότι υπάρχει διάθεση από τουρκοκυπριακής πλευράς, χωρίς να σημαίνει όπως είπε ότι η διάθεση μπορεί να ερμηνευτεί ως δυνατότητα.

Αποστολή: Νίκη Κουλέρμου 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy