Μοοdy’s: Πιστωτικά θετική η πώληση της Τράπεζας Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να πωλήσει τη θυγατρική της στο Λονδίνο, καθώς θεωρεί πως αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να επικεντρωθεί στη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στις δραστηριότητές της στην Κύπρο.
 
Η πώληση της Τράπεζας Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου σε μια κοινοπραξία επενδυτών, Cyenergy Limited, ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη με τίμημα €117 εκατομμυρίων και κέρδος €3 εκατ., ενώ ο δείκτης Κύριων Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων (CET1) θα αυξηθεί σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2018 κατά 65 μονάδες βάσης στο 12,65%.
 
«Η πώληση των εργασιών Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω της αβεβαιότητας λόγω Brexit θα επιτρέψει στη Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου να επικεντρωθεί στη μείωση των θεμάτων που σχετίζονται με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στις εγχώριες δραστηριότητες», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στο δελτίο Credit Outlook.
 
Σημειώνει δε πως το αυξημένο κεφάλαιο λόγω της πώλησης ενισχύει τον ισολογισμό της τράπεζας και αυξάνει τις ευκαιρίες για μια πιθανή πώληση προβληματικών δανείων, την οποία εξετάζει η Διεύθυνση της τράπεζας.
 
Στο τέλος Μαρτίου του 2018, το απόθεμα των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου υποχώρησε στα €8,35 δισεκατομμύρια από το υψηλότερο επίπεδο των €15,2 δις το Μάρτιο του 2015, αντιστοιχώντας στο 45% του δανειακού της χαρτοφυλακίου, αναφέρεται.
 
Αν και η Τράπεζα Κύπρου μείωσε τα ΜΕΔ της περισσότερο από κάθε άλλη κυπριακή τράπεζα, ο Moody’s σημειώνει ωστόσο ότι το ποσοστό των ΜΕΔ παραμένει η κύρια πρόκληση, αφού είναι μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στις τράπεζες που αξιολογεί, ενώ το ύψος των προβλέψεων που βρίσκεται γύρω στο 50% είναι σχετικά χαμηλό.
 
Παράλληλα, ο Moody’s εκτιμά πως, λόγω της καλύτερης ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της θυγατρικής η οποία πωλήθηκε, το ποσοστό των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου θα αυξηθεί στο 49,6% από το 44,9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. «Παρόλα αυτά η τράπεζα διατηρεί το στόχο για μείωση κάτω του 40% μέχρι το τέλος του χρόνου και κάτω του 25% τα επόμενα τρία χρόνια», συμπληρώνει ο Moody’s.
 
Τέλος, σύμφωνα με τον οίκο Moody`s, η πώληση των δραστηριοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει την τάση απομόχλευσης της τράπεζας που ξεκίνησε το 2012, παρόλο που το μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου παραμένει σημαντικό σε σχέση με την κυπριακή οικονομία. H πώληση, αναφέρεται, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών περιουσιακών στοιχείων κατά €2 δις που αντιστοιχεί στο 110% του κυπριακού ΑΕΠ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy