ΜΟΥΡΑΤ ΑΚΑΝΤ: Βήμα με βήμα προς το φασισμό η εξουσία του Ερντογάν

Εντείνει την καταστολή εντός Τουρκίας και τις νεο-οθωμανικές επεμβάσεις ως ιμπεριαλιστικός πόλος εκτός

Βήμα με βήμα προς το φασισμό προχωρεί η εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του νεοφιλελεύθερου ισλαμιστικού ΑΚΡ τονίζει μιλώντας στη «Χ» ο Μουράτ Ακάντ, μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Τουρκίας.

Ο Μ. Ακάντ σημειώνει πως η διαρκής εδώ και χρόνια κλιμάκωση της καταστολής κατά των λαϊκών κινημάτων στην Τουρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντιδραστικοποίηση της κοινωνίας μέσα και από τη θρησκεία και την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Το στέλεχος του ΚΚ Τουρκίας υπογραμμίζει ότι όλα μαζί συνδυάζονται για να ενταθεί η καταπίεση της εργατικής τάξης στην Τουρκία. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η Τουρκία για λογαριασμό των ιμπεριαλιστών ενίσχυσε αντιδραστικές δυνάμεις, όπως το «Ισλαμικό Κράτος», στην τρίχρονη επέμβαση στη Συρία και επισημαίνει ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί τριγμοί με τις ΗΠΑ δεν είναι τίποτα άλλο από την επιδίωξη της Αγκυρας να βρει νέο χώρο «αναπνοής» για τις νεο-οθωμανικές πολιτικές της που έσπασαν τα μούτρα τους στον τοίχο της αποτυχίας στη γειτονική χώρα.

Ο Μ. Ακάντ μιλά ακόμη για την εσωκομματική κρίση στο κόμμα του που οδήγησε στη διαγραφή των φραξιονιστών, στο Κουρδικό και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των Τούρκων κομμουνιστών ενάντια στην κατοχή.

Ποια είναι η κατάσταση με το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) μετά τη διάσπαση του περασμένου Ιούλη; Για ποιο λόγο υπάρχουν πλέον το ΚΚ (ΚΡ) και το «Λαϊκό ΚΚ Τουρκίας» (HTKP); Δεν υπάρχει πλέον το ΤΚΡ και το ΚΡ απλά χρησιμοποιεί αυτό το ακρώνυμο στις διεθνείς του σχέσεις;

Καταρχάς πρέπει να πω ότι αυτό που αντιμετώπισε το ΤΚΡ δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως διάσπαση. Το κόμμα δέχθηκε μια εντονότατη επίθεση. Ενας αριθμός φραξιών οργανώθηκε και συνασπίστηκε ξεκινώντας αυτή την επίθεση μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου. Η επίθεση έγινε τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε πολιτικο-οργανωτικό επίπεδο. Επιχείρησαν ουσιαστικά ένα εσωκομματικό πραξικόπημα κατά της συλλογικής ηγεσίας για να αλλάξει και η πολιτική γραμμή του ΤΚΡ.

Εάν ήταν επιτυχής στο στόχο τους, αυτό θα έφερνε τη διάλυση του κόμματος. Ομως η πλειοψηφία των μελών του κόμματος υπερασπίστηκε την κομματική γραμμή και αντιστάθηκε σ’ αυτή την επίθεση. Ως αποτέλεσμα αυτές οι φράξιες διαγράφηκαν από το κόμμα. Οι εμπειρίες από το παρελθόν μας δείχνουν ότι τέτοιου είδους προβλήματα έχουν σοβαρές συνέπειες σε κόμματα. Η κομματική γραμμή του ΤΚΡ συνεχίζεται με το ΚΡ, έτσι ώστε να αποφύγουμε την όποια επιβλαβή συνέπεια ενάντια στη νομιμότητα και την κληρονομιά του ονόματος ΤΚΡ (σ.σ. το όνομα TKP ήταν απαγορευμένο στην Τουρκία από την ίδρυση του ιστορικού κόμματος το 1920 μέχρι το 2002.

Στο ενδιάμεσο το παράνομο ιστορικό ΤΚΡ συνενώθηκε με άλλες ομάδες το 1988 στο Ενιαίο ΚΚ Τουρκίας που το 1991 μετεξελίχθηκε σε άλλο σοσιαλιστικό σχηματισμό. Από διαφορετικές καταβολές, το 2001 το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δύναμης μετονομάστηκε σε ΤΚΡ). Oι κομμουνιστές στην Τουρκία δεν έχουν χρόνο για εσωστρέφεια. Η πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία απαιτεί από τους κομμουνιστές να παρεμβαίνουν πολιτικά με όποιο τρόπο μπορούν.

Για να το πετύχουμε αυτό προτιμήσαμε να συνεχίσουμε την κομματική γραμμή του ΤΚP με το ΚΡ και να αποφύγουμε εν δυνάμει εντάσεις και νομικές διαμάχες που θα μας απομάκρυναν από την πραγματική πολιτική. Κλείνοντας πρέπει να πω ότι οι προαναφερόμενες φράξιες που επιτέθηκαν στο κόμμα επέλεξαν να γίνουν το HTKP.

Το ΤΚΡ μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας ήταν στην πρωτοπορία των λαϊκών διαμαρτυριών τα τελευταία τρία χρόνια ενάντια στην επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία για λογαριασμό της ιμπεριαλιστικής Δύσης. Τώρα το «Ισλαμικό Κράτος» (IS) έγινε η πρόφαση γι’ ακόμη μια ιμπεριαλιστική επίθεση σε Συρία και Ιράκ. Πώς αντικρίζετε την ανάμειξη της Τουρκίας στη Συρία, τις σχέσεις με το IS και το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι Αγκυρας-Ουάσινγκτον;

Πάντοτε εκφράζαμε αντίθεση στις όποιου είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας. Η θέση μας παραμένει έντονη, όπως πάντοτε ήταν σ’ αυτό το θέμα. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση και η μιζέρια που έφερε στη Συρία εδώ και τρία χρόνια πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν. Η τουρκική κυβέρνηση συμμετείχε ενεργητικά και πολύ επιθετικά ενάντια στο συριακό λαό από την αρχή αυτής της ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε με κάθε τρόπο να καμουφλάρει τη δράση της αλλά πάντοτε με ενεργότατο ρόλο μέσα σ’ αυτή την εκστρατεία. Η τουρκική κυβέρνηση ανοικτά στήριξε αντιδραστικές δυνάμεις που μάχονται στη Συρία από το 2011 συμπεριλαμβανομένου του IS, τότε ΙSIS ή ISIL (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε). Eάν δεν ήταν η υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, θα ήταν αδύνατο για το IS και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις να γίνουν τόσο πανίσχυρες.

Ετσι η αξιοποίηση του IS ως πρόφαση γι’ ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα είναι για μας μια τυπικότατη ιμπεριαλιστική τακτική. Οσον αφορά τη σύγκρουση της τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ είναι βασικά μια προσπάθεια γι’ ακόμη πιο ενεργή και εντονότατη θέση της Αγκυρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να βρει νέο χώρο «αναπνοής» για τις νεο-οθωμανικές πολιτικές της που έσπασαν τα μούτρα τους στον τοίχο της αποτυχίας της επέμβασης στη Συρία.

Επιδιώκουν να αποδείξουν στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ότι ακόμη είναι ένας πόλος στον οποίο μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζονται. Δέστε τι απαιτούν από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους. Να στραφούν άμεσα όλοι κατά της συριακής κυβέρνησης. Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν έχει χάσει την πλήρη εμπιστοσύνη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μετά τη λαϊκή εξέγερση του Ιούνη του 2013 και τις αποτυχίες του στην επέμβαση στη Συρία για τρία χρόνια. Τώρα προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο. Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι ανεξάρτητη από τη στάση άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Παράλληλα έχουμε δει να εντείνεται το τελευταίο διάστημα η αστυνομική καταστολή και εντός της Τουρκίας, ενώ βιώσαμε και το θάνατο δεκάδων Κούρδων διαδηλωτών. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για τις συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν και την υπόθεση του Κομπάνι;

Η αστυνομική καταστολή και επιθετικότητα βρίσκεται σε άνοδο στην Τουρκία για πολλά χρόνια. Οπως θα θυμάστε αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και στη λαϊκή εξέγερση του Ιούνη του 2013. Τα φονικά περιστατικά στις αρχές Οκτωβρίου ήταν απλά ακόμη ένα επιπλέον βήμα στην ενίσχυση αυτής της καταπίεσης και καταστολής. Το κουρδικό ζήτημα είναι στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής σκηνής για πάνω από 20 χρόνια.

Εμείς θέλουμε να επιλυθεί το ζήτημα ειρηνικά, έτσι ώστε ο κουρδικός λαός να μπορεί ελεύθερα να εξασκήσει τα δικαιώματά του. Παρόλα αυτά δεν είμαστε σίγουροι ότι οι συνομιλίες του κουρδικού κινήματος με την τουρκική κυβέρνηση θα εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό. Ειδικότερα αφού τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από τη διευθέτηση του ζητήματος. Μάλλον θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μαζί με αυξανόμενες και μειωμένες εντάσεις ανά περίοδο.

Οσον αφορά το Κομπάνι στη Συρία πρέπει να τονιστεί ότι η επίθεση κατά της πόλης δεν θα μπορούσε να εξαπολυθεί χωρίς την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης στο IS. Αυτό όμως που συμβαίνει στο Κομπάνι δυστυχώς εξυπηρετεί τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ αξιοποιούν την αντίσταση στο Κομπάνι για να ανοίξουν το δρόμο για μια άμεση επέμβαση στη Συρία, όπου ο κουρδικός λαός με ηρωισμό αντιστέκεται στο IS.

Από την άλλη έχουν αναμειχθεί αντιδραστικές δυνάμεις, όπως ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και οι δυνάμεις του Μπαρζανί (σ.σ. αναφορά στους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά που απέστειλε ο Κούρδος πρόεδρος του αυτόνομου βορείου Ιράκ). Επιπρόσθετα ο λεγόμενος συνασπισμός των προθύμων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επεμβαίνουν με βομβαρδισμούς, για την ώρα. Εάν ο κουρδικός λαός δεν επιθυμεί να χάσει την ελευθερία του και να επιλύσει το πρόβλημά του, οφείλει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και να αποφύγει να ταυτιστεί με την όποια φιλοϊμπεριαλιστική συνεργασία.

Την ίδια ώρα οι ίδιες κουρδικές διαδηλώσεις εντός της Τουρκίας έγιναν η πρόφαση έτσι ώστε ο Ερντογάν να προωθήσει νέα νομοθεσία που ενισχύει περαιτέρω τα κατασταλτικά μέτρα. Πώς είδατε αυτό το νόμο;

Οπως έχω προαναφέρει η καταστολή βρίσκεται σε άνοδο στην Τουρκία εδώ και χρόνια. Η αστυνομική καταστολή δεν είναι το αποκλειστικό πρόβλημα. Βήμα με βήμα η κυβέρνηση μεταμορφώνει και τη νομική δομή της χώρας. Με το νέο νόμο που αναφέρατε και άλλα νομικά μέτρα, η κυβέρνηση παίρνει στα χέρια της πολύ μεγαλύτερη ελευθερία να επιβάλλει σκληρά μέτρα κατά του όποιου είδους αντιπολίτευσης ή αντίδρασης. Βρίσκονται στο δρόμο προς το φασισμό.

Υπάρχουν φυσικά και τα κοινωνικά προβλήματα. Η δύναμη της θρησκείας είναι σε άνοδο μ’ αυτή την κυβέρνηση και έτσι η κοινωνία γίνεται ολοένα και πιο συντηρητική και αντιδραστική. Με όλους αυτούς τους τρόπους εντείνονται οι πιέσεις πάνω στην εργατική τάξη μέρα με τη μέρα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες είναι στενότατα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Σταθερά κατά της κατοχής στην Κύπρο οι Τούρκοι κομμουνιστές

Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για το Κυπριακό και για τις πρόσφατες προκλήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ;

Οι Τούρκοι κομμουνιστές πάντοτε υπερασπίζονται την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ως ένας λαός να ζουν ελεύθερα σε μια ενωμένη Κύπρο. Φυσικά μιλάμε για μια Κύπρο χωρίς παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που συμπεριλαμβάνει όλους τους ιμπεριαλιστές. Συνεχίζουμε να έχουμε αυτή τη θέση αρχής ενάντια στην κατοχή της Κύπρου.

Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το Κυπριακό μαζί με άλλα ζητήματα για να επιβάλει τις νεο-οθωμανικές πολιτικές της στην ευρύτερη περιοχή. Το όποιο βήμα κάνει η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο να φέρει την όποια ειρηνική και σωστή λύση για το νησί και τον κυπριακό λαό. Η κάθε κίνησή της απλά εμβαθύνει τα προβλήματα. Η κίνηση ενάντια στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μια πράξη ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και στεκόμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτή την ενέργεια.

Νικόλας Νικόλα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy