Μουτουλλάς: «Οι δρόμοι του νερού»

Εμφιαλωμένο νερό από το 1961, ισάξιο με εκείνο του Vichi και του Vitel.

Στην ορεινή κοινότητα του Μουτουλλά θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός σημαντικού έργου στο χωριό: Ένα Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης με θέμα «Δρόμοι του Νερού».

Το προωθούμενο έργο θα στεγαστεί στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, το οποίο θα αποκατασταθεί. Ο Μουτουλλάς έχει μια πλούσια ιστορία και παράδοση σχετικά με το νερό, που συνίσταται στα ακόλουθα:

• Στον Μουτουλλά εμφιαλώθηκε το πρώτο νερό της Κύπρου το 1961 από την εταιρεία «Θεά Υγεία». Το νερό αυτό αναλύθηκε στο Παρίσι το 1927 και φάνηκε ότι ήταν ισάξιο με εκείνο του Vichi και του Vitel.

• Στον Μουτουλλά βρίσκονται «Τα Λουτρά της Ρήγαινας»

• Στον Μουτουλλά βρίσκονται τα κύρια διαφιλονικούμενα σημεία από τις «Δίκες του Νερού» μεταξύ Λευκατών – Μαραθευτών που άρχισαν το 1879 και ολοκληρώθηκαν το 1904 με απόφαση του Ανακτοσυμβουλίου στο Λονδίνο υπέρ των Μαραθευτών. Το ΚΤΕ Μουτουλλά είναι ένα από τα τρία έργα του Μουτουλλά σχετικά με το νερό.

Το δεύτερο είναι το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Τα Λουτρά της Ρήγαινας Χλιο» που εγκαινιάστηκε το 2015 και που κατά γενική ομολογία όσων το επισκέπτονται πρόκειται για έργο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, το οποίο συνδυάζει παράλληλα σημαντικά στοιχεία ιστορίας και παράδοσης.

Το τρίτο είναι «οι κρήνες» του χωριού με κυριότερη την «Κάτω Βρύση» με το περίφημο νερό Μουτουλλά. Εδώ και δύο χρόνια άρχισε η αποκατάσταση των «κρηνών», ποικίλης αρχιτεκτονικής.

Σκοπός του ΚΤΕ είναι η ενημέρωση των επισκεπτών, ντόπιων και ξένων, σε θέματα νερού, διαχρονικά και συγχρονικά, με τρόπο ψηφιακό – διαδραστικό και η απόκτηση ορθών στάσεων για την προστασία αυτού του πολύτιμου αγαθού που λέγεται νερό. Βάση λειτουργίας του ΚΤΕ θα είναι ειδική μελέτη που εκπόνησε η αρχαιολόγος κα Αννα Μαραγκού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy