Ν. Κοτζιάς: Πετυχημένη η επίσκεψη Ερντογάν

Επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν.

«Ήταν πετυχημένη διότι μιλήσαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά, και ο Πρόεδρος της χώρας και ο πρωθυπουργός, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κατανόησε καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και σε μεγάλο βαθμό έδειξε να τις λαμβάνει υπόψη του». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ξεπάγωσαν κανάλια συνεννοήσεων και συζητήσεων που ήταν απαραίτητα μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία και σημείωσε ότι η επίσκεψη έμεινε στο πρόγραμμα και στη διάρκεια που είχε συμφωνηθεί, σε αντίθεση με το 2004 όταν ο κ. Ερντογάν είχε κάνει τέσσερις ομιλίες στη Θράκη, οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί και έμεινε τέσσερις ώρες περισσότερο.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι προετοιμάζονται μια σειρά από συναντήσεις σε διμερές επίπεδο, με πρώτη την επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία καθώς και συνάντηση των δύο κυβερνήσεων τον Φεβρουάριο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού περί δήθεν κατάληψης 16 τουρκικών νησιών από την Ελλάδα στο Αιγαίο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι απαιτείται διευκρίνιση σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έθεσε το θέμα όπως παρουσιάζεται, αλλά απάντησε στην κεμαλική αντιπολίτευση που ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση.

 «Δεν έχουν, πάντως,  καταληφθεί ποτέ διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ό αιώνα, στην ελληνική πολιτεία με βάση τους διεθνείς νόμους», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα «δεν είναι τι είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά είναι αυτή η άποψη, η βαθιά λανθασμένη, που έχει βάλει στην ατζέντα του Κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση».

 «Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν από δεκαετίες και μιλούν για γκρίζες ζώνες, αλλά, σας το λέω δημοσίως για πρώτη φορά, αν εφαρμοστούν τα κριτήρια τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία. Με «τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν- όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας- περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία σε αυτήν την κατηγορία», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy