Ν.Κουγιάλης: Η Κύπρος δε συμφωνεί με τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου για τις εκπομπές αερίων

Tην έντονη αντίρρησή του στη διαπραγματευτική πρόταση του Συμβουλίου για τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα, λόγω μείωσης υψηλού ποσοστού δικαιωμάτων προς πλειστηριασμό και διπλασιασμού αφαίρεσης δικαιωμάτων εκπομπών αερίων από την αγορά άνθρακα καθώς και ακύρωσής τους, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Ο Υπουργός τοποθετήθηκε κατά της διαπραγματευτικής θέσης κατά τη συζήτηση για την τροποποίηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Η διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου για το θέμα υιοθετήθηκε τελικά με ειδική πλειοψηφία, κατόπιν διαπραγματεύσεων, παρά τις αντιρρήσεις 9 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός εξήγησε τη σημασία αναθεώρησης του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις της ΕΕ βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων και υπογράμμισε ότι η οποιαδήποτε ενίσχυση του Συστήματος θα πρέπει να γίνει με τον πιο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο.

Σε σχέση με το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο και συγκεκριμένα στην εφαρμογή του “Θεματολογίου 2030 “για την αειφόρο ανάπτυξη και στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Ν.Κουγιάλης σημείωσε ότι η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της Ένωσης αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για επίτευξη των κοινών δεσμεύσεων της ΕΕ για ένα βιώσιμο μέλλον. Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις, η βιομηχανία και η κοινωνία των πολιτών στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος το Συμβούλιο απασχόλησε επίσης το θέμα της πράσινης διάστασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και η νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής για την Αναθεώρηση της Περιβαλλοντικής Συμμόρφωσης (ΕIR).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy