Ν. Συλικιώτης: Άμεση προτεραιότητα η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και συντονιστής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στα θέματα ενέργειας Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε σε εκδήλωση που έγινε από τις οργανώσεις Φίλοι της Γης Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των δημόσιων υπηρεσιών της Ένωσης. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η ανάγκη καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Στην παρέμβαση που έκανε ο κος Συλικιώτης τόνισε πως η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα για αποκόμιση κερδών προς όφελος των πολυεθνικών αλλά ένα βασικό δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Υπογράμμισε λοιπόν πως απαιτείται να διασφαλιστεί για όλους ισότιμη και φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, είναι πολύ σημαντικό να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας που ταλανίζει ένα στους τέσσερις πολίτες της ΕΕ. Ωστόσο, όπως εξήγησε, η ενεργειακή φτώχεια είναι το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, επομένως είναι απαραίτητο να προωθηθούν νέες πολιτικές που να συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να προωθηθούν προγράμματα για στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Όπως εξήγησε, ακόμη και σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου υπάρχουν τα δίκτυα και οι αγωγοί, οι οποίοι μεταφέρουν το φυσικό αέριο και στις πιο απόμακρες, υποβαθμισμένες περιοχές, δεν δίνονται οικονομικά κίνητρα στους καταναλωτές για εγκατάσταση των συστημάτων που απαιτούνται για αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να συμβάλει στην οικονομική στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, ιδιαίτερα στις χώρες που μαστίζονται από τα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας. Ως παράδειγμα ο κος Συλικιώτης ανέφερε την περίπτωση της Κύπρου, όπου από το 2012 εφαρμόστηκε το σύστημα συμψηφισμού της ηλεκτρικής ενέργειας (net metering), με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα αρχικά είχε εφαρμοστεί πιλοτικά και βοήθησε πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Σήμερα η εφαρμογή του συστήματος επεκτάθηκε σε 4,000 σπίτια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy