«Απαιτούνται μέτρα για άρση της απομόνωσης από τα ηλ. δίκτυα»

“Πολλά κράτη, όπως η Κύπρος, αλλά και περιοχές της Ευρώπης έρχονται αντιμέτωπες με πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της απομόνωσης τους από τα ηλεκτρικά δίκτυα. Είναι λοιπόν σημαντικό να ενισχυθούν οι ελλιπείς υποδομές, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος που έχει τεθεί για άρση της απομόνωσης από τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2015.”

Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης στον Επίτροπο Ενέργειας, κ. Α. Κανιέτε, κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας Βιομηχανίας και Έρευνας. Θέμα της συζήτησης ήταν η επικείμενη ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με τον στόχο της στρατηγικής ΕΕ 2020 για 10% ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην ΕΕ.

Μιλώντας ως συντονιστής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των κρατών μελών είναι πολύ σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης και γι’ αυτό απαιτείται να προωθηθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Τόνισε δε πως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση άρσης της απομόνωσης ήταν το ότι εγκρίθηκε η πρόταση ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (EuroAsia-Interconnector), για συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη». Εν τούτοις, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν και ρώτησε τον Επίτροπο Ενέργειας ποια μέτρα θα προωθήσει η Κομισιόν για άρση της απομόνωσης των κρατών μελών αλλά και διαφόρων περιοχών από τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης υπενθύμισε πως μια άλλη αρνητική συνέπεια των ανεπαρκών διασυνδέσεων είναι ότι πολλά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τεχνικούς περιορισμούς, ιδίως για τη διείσδυση της ανανεώσιμης ενέργειας στα εθνικά δίκτυα ηλεκτρισμού. Ρώτησε λοιπόν ποια μέτρα θα λάβει η Κομισιόν ώστε να ενισχύσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και να ενισχύσει την ασφάλεια των δικτύων καθώς και την επάρκεια παραγωγής του ηλεκτρισμού.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κου Συλικιώτη, ο κος Κανιέτε υπογράμμισε πως η Κύπρος, είναι ένα ενεργειακό νησί, το οποίο θα πρέπει άμεσα να διασυνδεθεί με τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα. Όσον αφορά την έγκριση για συγχρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (EuroAsia-Interconnector), συμφώνησε πως είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο η Κομισιόν θα προωθήσει.

Ο κ. Κανιέτε τόνισε επίσης πως η Κομισιόν θα επενδύσει στις υποδομές, θα προωθήσει την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε πλήρη συνεργασία με τον ACER (Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) θα προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο για 10% ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην ΕΕ όντας σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και με το Κοινοβούλιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy