Ν. Συλικιώτης: Η ΕΕ να αναγνωρίσει άμεσα το παλαιστινιακό κράτος

“Η απόφαση Τραμπ διαιωνίζει την κατοχή της Παλαιστίνης”

 

«Με την πολιτική των ίσων αποστάσεων, η ΕΕ έχει βαρύτατες ευθύνες για τα εγκλήματα του Ισραήλ εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Χαιρετίζουμε μεν τη θετική στάση η οποία απορρίπτει την  απόφαση Τράμπ. Εντούτοις η ΕΕ οφείλει να πάρει δραστικά μέτρα και να απαιτήσει τη συμμόρφωση του Ισραήλ και να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.»

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ,  ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Αντιπροσωπίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Παλαιστίνη, Νεοκλής Συλικιώτης.

Μιλώντας εκ μέρους της ευρωπαϊκής ενωτικής Αριστεράς, ο κύριος Συλικιώτης συνέχισε λέγοντας «Καταδικάζουμε απερίφραστα  αυτή την απόφαση των ΗΠΑ. Υπηρετεί μόνο τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης και την πολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και προκαλεί νέο κύκλο αιματοχυσίας με νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες κυρίως άμαχους και παιδιά. Η απόφαση των ΗΠΑ για μετακίνηση της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ φανερώνει την απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική τους επιθετικότητά ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και τη πλήρη σύμπλευση τους με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ».

Η απόφαση των ΗΠΑ παραγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και την ανάγκη ύπαρξης ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο κύριος Συλικιώτης εξήγησε πως «Το Ψήφισμα 181 (1947) της Γενικής Συνέλευσης  ΟΗΕ καθόρισε το ειδικό διεθνές καθεστώς για την Ιερουσαλήμ. Επίσης, η απόφαση 478(1980) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ορίζει ότι: όλα τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα και ενέργειες που το Ισραήλ έλαβε ως δύναμη κατοχής  και μετέβαλαν ή προσπάθησαν να μεταβάλουν τον χαρακτήρα και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι άκυρα, ουδέποτε γενόμενα και πρέπει να αρθούν αμέσως.»

«Το κατοχικό Ισραήλ συνεχίζει και σήμερα τη συστηματική επέκταση παράνομων εποικισμών, παράνομες κατεδαφίσεις υποστατικών, σχολείων και σπιτιών, και την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα συνεχίζει εγκληματικά ανενόχλητο τις κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, του διεθνούς δικαίου και όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλα τα κατεχόμενα εδάφη» είπε τέλος ο κύριος Συλικιώτης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy