Ν. Συλικιώτης: Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα στην ενεργειακή πολιτική

“Η έκθεση για την Ενεργειακή Ένωση έχει σημαντικές παραλείψεις που πρέπει να συμπληρωθούν. Είναι σημαντικό να υπάρχει αναφορά στην ανάγκη να αξιοποιηθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Προς αυτήν την κατεύθυνση χαιρετίζουμε την πρόταση που υπάρχει στο κείμενο για αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, διαφωνούμε με την πρόταση για αξιοποίηση όλων των ειδών καυσίμων που διαθέτουν τα κράτη μέλη, όπως π.χ. της πυρηνικής, η οποία ενέχει τεράστιους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αντιθέτως, αναμένουμε από την ΕΕ να λάβει μέτρα ώστε να τερματιστεί η ανέγερση πυρηνικών σταθμών ιδιαίτερα σε σεισμογενής περιοχές όπως π.χ στο Άκκουγιου της Τουρκίας, που εγκυμονεί κινδύνους και θα επηρεάσει τα κράτη μέλη στην γύρω περιοχή.”

Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, κατά την πρώτη συζήτηση της έκθεσης της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας, για την Ενεργειακή Ένωση.

Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ο κ. Συλικιώτης επισήμανε πως ιδιαίτερα προβληματική στην έκθεση είναι η αναφορά στην ανάγκη τα κράτη μέλη να έχουν μια φωνή στα ενεργειακά θέματα καθώς και η έκκληση προς την Κομισιόν να εξετάσει το πώς μπορεί να περιοριστούν οι εθνικές πολιτικές. Οι εν λόγω προτάσεις, τόνισε, καταστρατηγούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και περιορίζουν τον κρατικό έλεγχο για την διασφάλιση των συμφερόντων της κοινωνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην πρόταση που υπάρχει στην έκθεση για ενίσχυση του ρόλου της Κομισιόν στις διακρατικές συμφωνίες, µέσω της συµµετοχής της στις διαπραγµατεύσεις, με την διεξαγωγή αξιολογήσεων εκ των προτέρων και εκ των υστέρων καθώς και με την κατάρτιση ρητρών απαγόρευσης εξαγωγών και προορισµού. Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά δεν θα στηρίξει την προώθηση μιας ενεργειακής πολιτικής, η οποία να ελέγχεται από την Κομισιόν και τα ισχυρά κράτη της ¨Ένωσης και να περιορίζει την εθνική ευελιξία στη διαμόρφωση πολυδιάστατων και αποδοτικών διεθνών ενεργειακών σχέσεων.

Ιδιαίτερα, συμπλήρωσε, την στιγμή που υπάρχουν σημαντικά κενά και προβλήματα στο ενεργειακό εφοδιασμό ενώ πολλά κράτη και περιοχές της ΕΕ είναι απομονωμένες από τα ενεργειακά δίκτυα.

Όσον αφορά την ενεργειακή φτώχεια, ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε το νέο αυτό φαινόμενο να καταπολεμηθεί διασφαλίζοντας πως όλοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην Ενέργεια που είναι ένα αναπτυξιακό, κοινωνικό αγαθό. Εξίσου σημαντικό, είπε, είναι τονιστεί η ανάγκη ανάπτυξης διασυνδέσεων και δημόσιων υποδομών προς όφελος των λαών, να υπάρχει ενισχυμένος κρατικός έλεγχος και να προωθηθούν διεθνείς συνεργασίες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της αλληλεγγύης.

Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε πως στη βάση των παρατηρήσεών του είναι και οι τροπολογίες που θα καταθέσει για ενίσχυση του κειμένου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy