Να αλλάξουν ρότα πριν να είναι αργά

Γράφει: Ελένη Μαύρου

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου πριν το 2015. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω την εγκυρότητα και τη βαρύτητα των μετρήσεων αυτών, γι΄αυτό στα σχόλιά μου θα στηριχτώ στα στοιχεία όπως παρουσιάζονται.

Η εικόνα δεν είναι βέβαια πολύ διαφορετική από τα Ευρωβαρόμετρα των τελευταίων χρόνων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση περνά μια μεγάλη περίοδο αμφισβήτησης, η οποία δεν είναι άσχετη με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που έχουν πλήξει όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα που διατείνεται η Ενωση ότι τη χαρακτηρίζει.

Μόνο το 39% των Ευρωπαίων έχουν θετική εικόνα για την Ενωση. 37% τοποθετούνται ουδέτερα και 22% αρνητικά. Ισως ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς, 53% νιώθουν ότι η φωνή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μετρά, σε αντίθεση με το 40%.

Οι Κύπριοι τοποθετούνται ακόμα πιο αρνητικά από τον μέσο όρο: το 38% των Κυπρίων έχουν αρνητική εικόνα για την ΕΕ και μόνο 24% θετική, ενώ το 79% θεωρεί ότι η φωνή του δεν λαμβάνεται υπόψη. Θυμηθείτε την εικόνα πριν από μόλις δέκα χρόνια όταν γινόμασταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, μόνο ένας στους τρεις Ευρωπαίους απαντά ότι τα πράγματα πάνε καλά – στην Κύπρο το αντίστοιχο είναι 1 στους 10! Σχεδόν οι μισοί μάλιστα -για την ακρίβεια 42%- δεν αναμένουν κάποια βελτίωση τους επόμενους 12 μήνες, ενώ 24% δηλώνουν ότι θα χειροτερέψει. Η ανεργία παραμένει το πιο σοβαρό πρόβλημα για το 45% των Ευρωπαίων και για 3 στους 4 Κύπριους (79%).

Από τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου είναι φανερό επίσης ότι, όλη αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού των Οικονομικών να μας πείσουν ότι η οικονομία πάει καλά, δεν έχει αποτέλεσμα.

Μπορεί ο Χάρης Γεωργιάδης να δηλώνει ότι «η κυπριακή οικονομία είναι σε πορεία διόρθωσης» και ότι «η οικονομία μας σταδιακά ανακάμπτει» και να επαυξάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι η «οικονομία θα ανακάμψει μέσα στο 2015» αλλά δυο στους τρεις Κύπριους (65%) επιμένουν ότι τα χειρότερα στην οικονομία έπονται.

Οπως όμως η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να μάθει να ανοίγει τα αυτιά της στις φωνές και την αγωνία των πολιτών της, το ίδιο ισχύει για τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα που επικρατεί σήμερα δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης.

Υ.Γ.: Η συνεδρία του Eurogroup την Παρασκευή κατέληξε σε συμφωνία. Αν και από την πρώτη στιγμή προέκυψε η ανάγκη διευκρινίσεων, είναι φανερό ότι η Ελλάδα δεν βγήκε μεν νικητής, κέρδισε όμως τη χρονική ανάσα που ζητούσε και το περιθώριο αλλαγών στο μνημονιακό πρόγραμμα. Το κυριότερο, αυτή τη χρονική στιγμή, είναι ότι αμφισβητήθηκε, στο ίδιο το Eurogroup, μια λανθασμένη, αντιλαϊκή προσέγγιση στην ευρωζώνη, η οποία δεν είχε αμφισβητηθεί επί μακρόν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy