Να αναγεννήσουμε την ιδέα του Συνεργατισμού

Της Ευγενίας Μωυσέως*

«Στες αρκές τούντου αιώνα, πρίν ογδόντα πέντε γρόνια.
Θέλω να το πω να μάθουν τζιαι παιδκιά μας τζιαι αγγόνια.
Τζιαι ρεσπέριδες τζιαι αρκάτες εδουλεύκαν τζαι πεινούσαν, τζιαι εν είχασιν ούτε ρούχα με παπούτσια να φορούσαν. Αν επήαινε κανένας σ’ έμποραν να γρεωθεί, εδεκαπλασιάζουνταν τζιαι τόκον με τόκον επί τόκον.
Εν τα πιέρωνε ποττέ του, όσον τζιαι να κάμει κόπον. Τζιαι έτσι μέσα τζείντη φτώσειαν μες τζείντον ξεφτελισμόν μπήκεν τζείνη ιδέα για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ».

Ετσι ξεκινά ο ποιητής Πιερής Πιερέττης την περιγραφή του για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του Συνεργατισμού.

Με το σύνθημα ο καθένας μας για ούλους, τζι ούλοι μας για τον καθένα εξαπλώθηκε από το Βαρώσιν ως την Πάφο. Οι αγώνες καρποφόρησαν, κάθε χωριό σχεδόν είχε τη δική του Συνεργατική. Αγόραζε προϊόντα, έδινε χαμηλότοκα δάνεια, ήταν το στήριγμα του αγρότη, του εργάτη, του φτωχού. Εδωσε τέλος στο ξεσπίτωμα, στο ξεπούλημα περιουσιών, ο κόσμος ανέπνευσε, έσωσε τον κόσμο από τους τοκογλύφους. Σιγά σιγά ο Συνεργατισμός ξαπλώθηκε και στις πόλεις, μεγάλωσε όπως και οι εμπορικές τράπεζες με μια διαφορά. Ο Συνεργατισμός δεν ανήκε στους 5-10 επίλεκτους αλλά στους πολλούς, στον κόσμο, στον απλό άνθρωπο, ο οποίος ένιωθε τη διαφορά της συμπεριφοράς από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Οπως όλα τα καλά έτσι και ο Συνεργατισμός που ξέραμε, που αγκαλιάσαμε, χάθηκε. Με ψήφιση νόμου από τη Βουλή έφυγε από τα χέρια του λαού και πέρασε στα χέρια του κράτους που θα τον πουλήσει στους λίγους σε λίγο καιρό. Δεν ανήκει πλέον σε «εμάς», αλλά σε «αυτούς», δεν είναι πια όλοι για τον έναν και ο ένας για όλους, ξεκίνησε το ανθρώπινο πρόσωπο να γίνεται αδηφάγο για περισσότερα κέρδη. Εφτασε σε σημείο να απειλείται κόσμος με εκποιήσεις κάτι που στον παλιό Συνεργατισμό ήταν αδιανόητο, εφόσον δεν πωλούνταν τα σπίτια του κόσμου, αφού ήταν και ένας από τους λόγους που ιδρύθηκε να προφυλάξει τα χωρκά μας από το ξεσπίτωμα.

Προβλήματα υπήρχαν, με μια κουβέντα, με μια φιλική συζήτηση μπορούσε το πρόβλημα να λυθεί, τώρα όμως όχι. Το πρόβλημα καθημερινά οξύνεται. Ο Συνεργατισμός δημιουργεί προβλήματα που δεν λύνονται με τη φιλική συζήτηση, αλλά στα δικαστήρια. Στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται να δοθεί λύση στους απλούς ανθρώπους. Είμαστε έρμαιο σε χειρότερους τοκογλύφους παρά πριν 85 χρόνια. Είμαστε στα χέρια τοκογλύφων που ακούν στο όνομα τράπεζες, οι οποίες με το νόμο μπορούν να ξεσπιτώσουν, να ξεπουλήσουν περιουσίες.

Σήμερα, το 2016 επιβάλλεται να ξαναγεννηθεί η ιδέα του Συνεργατισμού, του νέου Συνεργατισμού -το νέο «ποκούμπι» του εργάτη, του υπαλλήλου, του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Ας πάρουμε δύναμη από τη δύναμη των ανθρώπων που κάποτε αγωνίστηκαν με πείσμα, ας πάρουμε δύναμη από την υπομονή τους, την επιμονή τους και να φέρουμε τον νέο, αναγεννημένο Συνεργατισμό για το καλό όλων μας.

Ο καθένας μας για ούλους και ούλοι για τον καθένα ήταν σύθθημα σπουδαίον, εν είχεν καθόλου ψέμα.

*Συντονίστρια του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις Λάρνακας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy