Να διαφυλαχθεί ο θεσμός των παιγνιοθηκών ζητούν Δήμοι

Μετά τις αντιδράσεις γίνονται δεύτερες σκέψεις στον Άγιο Αθανάσιο.

Έντονη απαρέσκεια έχει προκαλέσει ανάμεσα στους επηρεαζόμενους η απόφαση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) να αναστείλει τη λειτουργία των έξι παιγνιοθηκών που λειτουργούσαν παγκύπρια και σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν και σήμερα το Δ.Σ. του Οργανισμού με απόφασή του κάνει λόγο για αναστολή, η αρχική απόφαση ήταν οριστικό λουκέτο. Στην απόφαση αυτή φαίνεται να λήφθηκε υπόψη και ο σταθερά μειωμένος προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ κατά τα τελευταία χρόνια. Βέβαια υπάρχουν και οι δήμοι οι οποίοι αναζητούν τη συνέχιση και την ενίσχυση των παιγνιοθηκών, αφού σε αυτές απασχολείτο σημαντικός αριθμός παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες, όπως είναι ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, του οποίου η αντίδραση ήταν άμεση. Ήδη σήμερα Σάββατο και ώρα 11:30 πρωτοβουλία δημοτών διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο της παιγνιοθήκης στον Άγιο Αθανάσιο, καλώντας άμεσα το Δ.Σ. του ΟΝΕΚ να επανεξετάσει το θέμα, ώστε να επαναλειτουργήσουν οι παιγνιοθήκες.

Να σημειώσουμε πως οι παιγνιοθήκες είναι οργανωμένοι χώροι με παιχνίδια, στις οποίες παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων μπορούν να παίξουν ατομικά ή σε ομάδες, με τη συμμετοχή ειδικών, αλλά και των γονιών τους. Μια δομή ιδιαίτερα χρήσιμη για εργαζόμενους γονείς και γονείς με χαμηλά εισοδήματα, αφού απασχολούνται τα παιδιά σε ένα υγιές περιβάλλον. Στον Άγιο Αθανάσιο ο θεσμός ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2010 και ξαφνικά στις 18 Νοεμβρίου του 2017 η απόφαση για κλείσιμο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία τόσο στους εργαζόμενους εκεί όσο στους γονείς, αλλά πολύ παραπάνω στα ίδια τα παιδιά. Συγκλονιστικά τα όσα μας καταθέτουν δύο μητέρες οι οποίες είδαν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν μέσα από όσα πρόσφεραν οι παιγνιοθήκες, οι οποίες δεν είναι απλά κάποιοι χώροι. Είναι ένα συνονθύλευμα χαράς, αγάπης, προσφοράς.

Η κ. Σταυρούλα, όπως μας είπε, είναι με λύπη που δέχτηκε τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά της πως έκλεισε ο χώρος στον οποίο περνούσαν τα απογεύματά τους. Όταν πρωτοξεκίνησε να πηγαίνει το μεγαλύτερο παιδί της ήταν τεσσάρων ετών και εκεί βρισκόταν μέχρι και τα 11 του χρόνια. Το μικρότερο έξι ετών σήμερα της ζητά ακόμη και τώρα να πάνε να δουν μήπως και άνοιξε η παιγνιοθήκη. «Είναι πιο δύσκολο να το κατανοήσουν τα μικρότερα παιδιά. Θέλουν να δουν με τα μάτια και τους να πειστούν ότι όντως έκλεισε». Η ίδια τόνισε παράλληλα στα όσα έμαθαν τα παιδιά της όλα αυτά τα χρόνια «καλούς τρόπους, σειρά, κοινωνικοποίηση…»

Η κυρία Σωτηρούλα είχε επιλέξει να παίρνει τον γιο της από τα τρία του χρόνια στην παιγνιοθήκη. «Στην αρχή πηγαίναμε μαζί και αργότερα μόνος του. Ήταν κλειστό παιδάκι και η ενασχόλησή του με την παιγνιοθήκη τον βοήθησε να κοινωνικοποιηθεί, να κάνει φίλους». Ακόμη και σήμερα ο 8χρονος ζητά να πάει στην παιγνιοθήκη έστω για λίγο ώστε να βρεθεί με τους φίλους του.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Αγίου Αθανασίου, Μαρίνο Κυριάκου, μας ανάφερε πως μετά τις παραστάσεις του ίδιου και του Δ.Σ., ο ΟΝΕΚ έχει προτείνει όπως αναλάβει ο Δήμος τη διαχείριση του προγράμματος με την αγορά υπηρεσιών από ανάδοχους. Το θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρία του Δ.Σ. στις 5 Δεκεμβρίου οπόταν και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη συγκεκριμένη παιγνιοθήκη.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy