Να διασφαλιστεί το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Κοινή δήλωση ΕΔΟΝ – Νεολαίας CTP

 

Οι προοδευτικές οργανώσεις νεολαίας του τόπου μας, η ΕΔΟΝ και η Νεολαία του CTP, πιστές στο όραμα της λύσης και της επανένωσης της Κύπρου, καλούν όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να εργαστούν εποικοδομητικά και με αποφασιστικότητα για να εξευρεθεί ο τρόπος διάσωσης της τρέχουσας διαδικασίας.

Οι δύο οργανώσεις, σε κοινή απόφασή τους που λήφθηκε κατά τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ τους, διαβεβαιώνουν πως δεν θα πάψουν να εργάζονται ενωμένοι τώρα όσο ποτέ για επιτυχία του στόχου τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο οργανώσεων: «Ως προοδευτικές Οργανώσεις Νεολαίας με μέλη που έχουν αφιερώσει την καρδιά και το μυαλό τους στα ιδανικά για ένα ειρηνικό και επανενωμένο νησί, ως Νεολαία του CTP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και ΕΔΟΝ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πάθος γι’ αυτό το στόχο.

Ως Κύπριοι φιλειρηνιστές ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του ’77-’79 και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, μετά την κατάρρευση της διάσκεψης στο ΚρανςΜοντάνα, για εμάς είναι κοινώς απαράδεκτη η συζήτηση για «σχέδια Β», «νέες παραμέτρους» και συνέχιση του στάτους κβο, καθώς απαράδεκτο είναι και το να ξεφεύγουμε από τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τις κοινές αρχές, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες». Λύση που να σέβεται τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων «Οι δύο οργανώσεις θέλουν να υπογραμμίσουν ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να εργαστούν εποικοδομητικά και με αποφασιστικότητα για να διασφαλίσουν το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, το οποίο είναι αποτέλεσμα το οποίο έχει επιτευχθεί κατά την εννιάχρονη περίοδο συνομιλιών, η οποία ξεκίνησε με τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που θα διασώζει και θα συνεχίζει την τρέχουσα διαδικασία. Καλούμε πρώτα τους δύο ηγέτες και κατά δεύτερο τις εγγυήτριες δυνάμεις να λάβουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας χωρίς να μπαίνουν στο παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών.

Σε σχέση με τα πιο πάνω, θα θέλαμε να τονίσουμε την κοινή απόφαση που λήφθηκε κατά τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο οργανώσεών μας για το ότι θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την επανένωση του κοινού μας νησιού, αλλά και ενάντια σε όλα τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας. Οι δύο οργανώσεις μας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να εργάζονται σε διάφορα επίπεδα με κοινά σχέδια και πρωτοβουλίες για να συντηρήσουμε την ελπίδα της επανένωσης στις καρδιές των νέων ανθρώπων της Κύπρου.

Μέσα στο περιβάλλον της αλληλοεπίρριψης ευθυνών, επιθετικότητας και κόπωσης, εμείς δεν θα πάψουμε να εργαζόμαστε ενωμένοι τώρα όσο ποτέ για να επιτύχουμε το στόχο μας. Kibris’ta Engellenemez. Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί», καταλήγει η ανακοίνωση των δύο οργανώσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy