Να επενδύσουν στην Κύπρο καλεί τους Ινδούς επιχειρηματίες ο ΠτΔ

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του σε Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε σήμερα στη Μουμπάη της Ινδίας και κάλεσε Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κύπρο.

Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους Κύπρου – Μουμπάη στην παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών από Κύπρο και Ινδία.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος του Φόρουμ είναι να αναδειχθούν οι μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας, μιλώντας στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ινδία και η Κύπρος απολαμβάνουν μακρόχρονες, εξαιρετικές σχέσεις που βασίζονται στους ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και τις φιλικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών μας».

Πρόσθεσε ότι η επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία δεν αποτελεί μόνο απόδειξη για τη βαθιά εκτίμηση που τρέφουν οι δύο χώρες μεταξύ τους, αλλά και απόδειξη της αποφασιστικότητας τους να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος του Φόρουμ είναι να αναδειχθούν οι μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, και υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Ινδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι δύο χώρες μας έχουν εγκαθιδρύσει ένα εκτενές διμερές νομικό πλαίσιο συνεργασίας που, ανάμεσα σε άλλα, καλύπτει τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η γεωργία», και υπογράμμισε πως η Κοινή Επιτροπή Κύπρου – Ινδίας για Οικονομική Επιστημονική, Τεχνική και Βιομηχανική συνεργασία λειτουργεί από το 1989, ενώ το 2005 ιδρύθηκε ο Κυπρο-Ινδικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εφαρμογή στην Ινδία της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας με την Κύπρο προσδίδει μια νέα δυναμική στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε παράλληλα ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του στο Νέο Δελχί θα υπογραφεί αριθμός διμερών συμφώνων και Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ινδίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, των αερομεταφορών, της συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στην κυπριακή ναυτιλία, ο Πρόεδρος επεσήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής σημαίας και είπε ότι «η Κύπρος διαθέτει τον 10ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τον 3ο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ ως ναυτιλιακό κέντρο διαχείρισης η Κύπρος είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις ανά το παγκόσμιο και το πρώτο στην ΕΕ».

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι άλλος ένας τομέας συνεργασίας που θα μπορούσε να διερευνηθεί είναι αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και ο τομέας του Τουρισμού.

«Σε αυτό το πλαίσιο το Πρωτόκολλο Συμφωνίας για τις Αεροπορικές Υπηρεσίες που θα υπογραφεί την Παρασκευή στο Νέο Δελχί μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ύπαρξη απευθείας σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση που είχε χθες στη Μουμπάη με επιχειρηματίες από την εγχώρια βιομηχανία κινηματογράφου (Μπόλιγουντ) και ανακοίνωσε ότι «η Κύπρος σύντομα θα εισαγάγει σχέδιο κινήτρων αναφορικά με τη βιομηχανία κινηματογράφου. Η ομορφιά, το κλίμα και ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας σε συνδυασμό με τα κίνητρα που σκοπεύουμε να εισαγάγουμε θα καταστήσουν την Κύπρο ένα ιδανικό χώρο κινηματογραφικών γυρισμάτων, για τη βιομηχανία αυτή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα της αποκατάστασης της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας τις αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης καθώς και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα εφαρμόσει σειρά κινήτρων για την περαιτέρω διευκόλυνση των επενδύσεων και για την δημιουργία ενός ακόμη περισσότερο φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, αλλά και της Ενέργειας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος προς τους Ινδούς επιχειρηματίες και επενδυτές, τους κάλεσε να επενδύσουν στην Κύπρο σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση μέσα από τους μηχανισμούς που έχει δημιουργήσει για διευκόλυνση των επιχειρήσεων, θα προωθήσει επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια.

Στο Φόρουμ μίλησαν επίσης ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, με θέμα «Η επιτυχία της Κύπρου» (The Cyprus success story), o Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, με θέμα «Η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία» (The Cyprus Shipping Industry) και o Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες και συνεργασία στους τομείς της Περιβαλλοντικής και της Αγροτικής Ανάπτυξης» (Investment Opportunities and cooperation in the areas of Environmental and Rural Development).

Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μουμπάη P. R. Ramesh, ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας στη Μουμπάη Rana Kapoor και ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μάριος Ανδρέου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy