«Να κάνουμε αυτό τον τόπο μια χώρα ειρήνης, δημοκρατίας και προόδου»

Την εκτίμηση πως όσοι πλέον διαφωνούν με τους διακηρυγμένους στόχους που έθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, οφείλουν να συμπεριφερθούν με σεβασμό στην εθνική υπόθεση και στην επιλογή της πλειοψηφίας για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος πρόσθεσε πως οφείλουν να θυμούνται όλοι, ότι αυτός ο τόπος δεινοπάθησε από μειοψηφίες, που ήθελαν να παρουσιάζονται πιο πατριώτες από τον πατριωτικό λαό.

Σε ομιλία του απόψε στη Λεμεσό, σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών για την Ημέρα της Δημοκρατίας, με αφορμή την 43η επέτειο της επιστροφής του Εθνάρχη Μακαρίου στην Κύπρο, ο κ. Μαλάς διαβεβαίωσε όλους τους αγωνιστές της Δημοκρατίας και της πατρίδας πως ο αγώνας τους θα δικαιωθεί και πως θα υπερασπιστεί την Ιστορία και την αλήθεια.

«Θα υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία από τις σύγχρονες φωνές της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού, του σοβινισμού. Θα υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία ως θεμελιώδη αρχή που πρέπει να διέπει τη διακυβέρνηση ενός σύγχρονου κράτους. Θα υπερασπιζόμαστε την Πατρίδα μας και την επείγουσα -τη ζωτική!- αναγκαιότητα να αναχαιτίσουμε τη διχοτόμηση που είναι προ των πυλών! Μόνο η απελευθέρωση και η επανένωση δικαιώνει τους αγώνες και την αντίσταση. Μόνο η απελευθέρωση και η επανένωση εγγυάται ένα ασφαλές μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας σε αυτό τον τόπο», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σημερινό κάλεσμα της Ιστορίας προς όλο τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της Κύπρου είναι να απαλλαχθεί η πατρίδα από την παρουσία της Τουρκίας στο νησί, από ξένους στρατούς και ξένους κηδεμόνες, από τα συρματοπλέγματα και τα οδοφράγματα, για να σημειώσει πως πρέπει να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός με τους Τουρκοκύπριους για να μην μείνει ο συμβιβασμός με την κατοχή, τον εποικισμό και τη διαίρεση.

«Να κάνουμε αυτό τον τόπο», σημείωσε, «μια χώρα ειρήνης, δημοκρατίας και προόδου, όπου όλοι οι Κύπριοι θα διαφεντεύουμε μαζί την κοινή μας πατρίδα. Να κάνουμε την Κύπρο μας, ξανά, μια πατρίδα ελεύθερη απ’ άκρη ως άκρη, για όλους τους Κύπριους: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων ηρώων κατά την αντίσταση στο πραξικόπημα και την εισβολή καθώς και στους συγγενείς αγνοουμένων του 1974, ο κ. Μαλάς είπε πως είναι «η διαρκής επιταγή της συνείδησης μας», προσθέτοντας πως «δεν ξεχνούμε ούτε τους εγκληματίες, ούτε το έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας, για αυτό δεν θα συμβιβαστούμε με την οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου που θα ισοδυναμεί με τη νομιμοποίηση αυτού του εγκλήματος».

Τους διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως «δεν πρόκειται να αφήσω να συνεχίζουν να ρίχνουν αλάτι στις πληγές σας όλοι εκείνοι που επιμένουν να παραχαράσσουν την αλήθεια για το 1974, εκείνοι που αναποδογυρίζουν την Ιστορία, που εξισώνουν ανιστόρητα τον Μακάριο με την ΕΟΚΑ Β και που αναγείρουν μέχρι σήμερα κι άλλα μνημεία σε όσους είναι υπόλογοι για την τραγωδία της πατρίδας μας».

Όπως είπε «εφόσον ο λαός το αποφασίσει, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα μπει ένα οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας, για την τραγωδία του 1974», συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι στοιχειώδες καθήκον ενός δημοκρατικού κράτους, ενός σύγχρονου κράτους που σέβεται τον εαυτό του και την Ιστορία του».

Συνέχισε λέγοντας πως «τα παιδιά μας θα μαθαίνουν στα σχολεία την αλήθεια για το 1974, θα μαθαίνουν γιατί η Τουρκία βρήκε ανοιχτή την κερκόπορτα, θα μαθαίνουν γιατί η Κύπρος είναι γεμάτη προσφυγικούς συνοικισμούς, θα μαθαίνουν γιατί μέχρι σήμερα θάβουμε νεκρούς του 1974, θα μαθαίνουν και θα μπορούν να κρίνουν το παρελθόν της πατρίδας μας», για να καταλήξει πως «μόνο έτσι θα κατανοούν το παρόν και μόνο έτσι θα προχωρούν -με σοφία και σύνεση- στο μέλλον της Κύπρου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy