Να κάνουμε τη διαφορά στη χρηστή διοίκηση

312

ΤουΓιώργου Τ. Γεωργίου*

Τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι καινούργια. Κρατούν όσο και η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλοι γνωρίζουμε μερικά, από αυτά που ταρακούνησαν την Κύπρο, όπως το σκάνδαλο Αζίνα στον Συνεργατισμό, το σκάνδαλο ΞΕΚΤΕ επί Σπύρου Κυπριανού, με το μεγαλύτερο όμως σκάνδαλο όλων των εποχών αυτό της αγοράς πυραύλων, επί αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, που κόστισε πολιτικά και οικονομικά πέραν των 500 εκ. ευρώ. Το ερώτημα που δημιουργείται για τον καθένα, αλλά και για όλους τους φορείς, είναι γιατί υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα, ποιες οι γενεσιουργές αιτίες και αν είναι αποκλειστικά κυπριακό φαινόμενο.

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι τα φαινόμενα των σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής, μιζών και χρηστής διοίκησης απασχολούν όλο τον κόσμο, όλες τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν εξαιρείται καμία χώρα!

Η Κύπρος είναι μια χώρα με σύντομη ιστορία. 57 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν προσθέσουμε και τα γεγονότα που μεσολάβησαν στη χώρα μας, πόλεμοι και καταστροφές, κάθε αντικειμενικός αναλυτής θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παρόλο το μικρό της ηλικίας, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Απομένει όμως να γίνουν ακόμα περισσότερα ως προς το ίδιο το σύστημα λειτουργίας των θεσμών και της Δικαιοσύνης. Στο σημείο αυτό χρειάζεται να τονίσουμε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και μιζών ασφαλώς έχουν όνομα και επίθετο.

Ο παγκόσμιος καπιταλισμός, οι πολυεθνικές εταιρείες και τα μονοπώλια σε παγκόσμιο επίπεδο στηρίζουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους στις μίζες, στην εξαγορά και στο λάδωμα. Και ασφαλώς το έγκλημα δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχαν οι θύτες, οι κατέχοντες το χρήμα. Δείτε τι έγινε με τη SIEMENS. Εξαγόρασε χώρες, το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να πωλήσει την πραμάτεια της.

Δείτε πόσα συμβαίνουν σε καθημερινό επίπεδο όπου οι πολυεθνικές εξαγοράζουν τα πάντα. Επομένως χρειάζεται από τη μια να έχουμε ξεκαθαρισμένο στο νου και στη σκέψη μας ότι καραδοκούν καθημερινά οι αετονύχηδες και μακρυχέρηδες και από την άλλη ότι το σύστημα ζει και βασιλεύει και δυστυχώς αυτό κυβερνά. Μπορούμε να συγκρουστούμε, να το αλλάξουμε; Απαντώ απερίφραστα ναι!

Χρειαζόμαστε σήμερα ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει και να ενισχύει τους ανεξάρτητους θεσμούς του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Εισαγγελέα, του Επιτρόπου Διοίκησης και όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς. Χρειαζόμαστε μια δικαιοσύνη πιο γρήγορη στην απονομή του δικαίου και όχι να χρονίζουν οι υποθέσεις στο ράφι των δικαστηρίων. Χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση η Γενική Εισαγγελία και τα Δικαστήρια. Χρειαζόμαστε πιο ισχυρά ελεγκτικά και εποπτικά μέσα σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας, τη δημόσια και ημιδημόσια διακυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χρειαζόμαστε περισσότερη λογοδοσία, διαφάνεια και λαϊκό έλεγχο! Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ έχουν θέματα με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ποτέ προηγουμένως ο κορυφαίος θεσμός του κράτους δεν συγκρούστηκε με το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα για να τον αναγκάσει να του πει «Ντροπή». Ποτέ προηγουμένως δεν παρευρέθηκε στα Δικαστήρια Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να υποστηρίξει τον διορισθέντα από τον ίδιο «άριστο των αρίστων» και να βρεθεί αντιμέτωπος και πάλι με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ποτέ προηγουμένως το μισό Υπουργικό Συμβούλιο δεν βρέθηκε σε τόσο κάθετη ρήξη με τον Γενικό Ελεγκτή. Είναι και άλλα πολλά, με κύρια χαρακτηριστικά τον ετσιθελισμό και την αυταρχικότητα της παρούσας διακυβέρνησης. Πού βρίσκεται η έρευνα πολλών σκανδάλων για την οικονομία, το πρόγραμμα Αριστοτέλης στο Υπ. Παιδείας, οι αποσπάσεις στις Βρυξέλλες, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, όπως επίσης η αυταρχική απόλυση του Αρχηγού Αστυνομίας, του πρώην Διοικητή Κ. Τράπεζας, του π. Γενικού Διευθυντή ΚΡΕΤΥΚ, κι άλλα πολλά;

Η αληθινή αλλαγή στη χώρα μας προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη. Η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά είναι η λύση, γιατί ακριβώς είναι καθαρός, μακράν του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Μπορούμε μαζί με τον Σταύρο Μαλά να κάνουμε τη διαφορά!

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής ΑΚΕΛ

 

Σχολιάστε την είδηση

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.

Στην ίδια κατηγορία

434

532