Να μη φοβηθούμε

Κάθε φορά που αχνοφέγγει η ελπίδα για επίτευξη λύσης, κάποιοι επίμονα διαστρεβλώνουν και δαιμονοποιούν την όποια διαδικασία διαλόγου είναι σε εξέλιξη, σε μια προσπάθεια, με όπλο το φόβο να σκοτώσουν κάθε προοπτική επανένωσης.

Είμαστε λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη της Ελβετίας και τη βδομάδα που πέρασε είδαμε, για πολλοστή φορά, να… καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το έγγραφο Έιντε (που επανειλημμένα έχει λεχθεί ότι δεν είναι έγγραφο-πρόταση επί της ουσίας του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά ένα έγγραφο-οδηγός), πριν καν το διαβάσουμε, έγινε προσπάθεια να δαιμονοποιηθεί από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου με τη συμβολή κάποιων ΜΜΕ.

Κι αυτό την ώρα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ουσία του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα κριθεί στην Ελβετία, στο διαπραγματευτικό τραπέζι, και ότι τη δική μας πλευρά δεσμεύουν μόνο οι θέσεις που θα καταθέσουμε και όχι ένα προπαρασκευαστικό έγγραφο.

Είδαμε ακόμα το θέμα της ασφάλειας (που πριν λίγες βδομάδες ήταν «σπουδαία τα λάχανα»), να μετατρέπεται σε προϋπόθεση λύσης… πριν τη λύση.

Είδαμε τον Νικόλα Παπαδόπουλο να απαιτεί την κατάργηση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων και της Συνθήκης Συμμαχίας, πριν τα δημοψηφίσματα!

Δηλαδή, όχι απλώς να επιστρέψουμε στην προ της εισβολής κατάσταση, αλλά και να απαλλαγούμε από όλα τα αρνητικά στοιχεία των Συμφωνιών του 1960 προτού καν αποφασίσουμε αν αποδεχόμαστε ή όχι τη λύση που θα προταθεί στα δημοψηφίσματα.

Κι αυτό την ώρα που, διαχρονικά, οι προτάσεις της πλευράς μας στηρίζονταν στη λογική της πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων μέσα από μια μεταβατική περίοδο. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος τον Μάρτιο του 2004, η οποία προέβλεπε την ολοκλήρωση της αποχώρησης των στρατευμάτων σε διάστημα 11 χρόνων.

Είδαμε τον Μαρίνο Σιζόπουλο να κατακεραυνώνει τους πολίτες που διατρανώνουν καθημερινά τη θέλησή τους για λύση και επανένωση στο πιο συμβολικό σημείο της διαίρεσης στη νεκρή ζώνη που μοιράζει την οδό Λήδρας στα δύο, κατηγορώντας τους ότι… προωθούν λύση «τουρκικών προδιαγραφών».

Είδαμε κάποιους άλλους να αντιδρούν γιατί, λέει, η νέα διαδικασία είναι καρπός των παρεμβάσεων των ισχυρών της γης. Αναμφισβήτητα, τα γεωπολιτικά συμφέροντα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του πλαισίου λύσης.

Αν όμως αυτό εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, δεν είναι αλήθεια ότι ταυτόχρονα δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο κοινών κοινωνικών αγώνων προς όφελος του λαού, αφού θα φέρει τις δύο κοινότητες πραγματικά μαζί;

Είδαμε ακόμα, «119 προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο» να παρεμβαίνουν με επιστολή τους, εναντίον της λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Τώρα γιατί 119 γιατροί, χημικοί, αρχαιολόγοι, δασολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί από διάφορες χώρες (μόνο τρεις, νομίζω, ζουν στην Κύπρο) νομιμοποιούνται να μιλούν εκ μέρους μας σάμπως και εμείς δεν είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την τύχη μας, ειλικρινά δεν ξέρω.

Επί της ουσίας, αν υιοθετηθούν οι θέσεις που προβάλλονται, το μόνο που θα πετύχουν είναι την κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, την επίρριψη της ευθύνης στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την απενοχοποίηση της Τουρκίας.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολη. Σε αυτή τη δύσκολη πορεία είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα αυτιά και το μυαλό μας ανοιχτά. Να μη δεχόμαστε άκριτα ό,τι λέγεται και γράφεται. Να διεκδικούμε το δικαίωμά μας σε πλήρη και πλουραλιστική ενημέρωση.

Για να είμαστε σε θέση να κρίνουμε όχι στη βάση του φόβου ή της άγνοιας αλλά της γνώσης, της ευθύνης και της ελπίδας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy