Να μιληθεί η λέξη, ν’ απευθυνθεί άνθρωπος σε άνθρωπο

Ανοιχτός ορίζοντας

Να μιληθεί η λέξη, ν’ απευθυνθεί άνθρωπος σε άνθρωπο
Για το πρώτο Poetry Slam Κύπρου

της  Στέλλας Βοσκαρίδου

Η εκδήλωση άρχισε με τις διοργανώτριες Λίλη Μιχαηλίδου και Νόρα Χατζησωτηρίου να μας υπενθυμίζουν ότι το Poetry Slam γεννήθηκε πριν από τριάντα περίπου χρόνια στο Σικάγο, κι εμένα να σκέφτομαι πως η προφορική εκδοχή του λόγου είναι από τα αρχαιότερα δώρα που χαρίστηκαν στον άνθρωπο και να φέρνω στο νου μου ρήτορες, τραγωδούς και λυρικούς ποιητές να μοιράζονται κείμενά τους προορισμένα πρώτα να ειπωθούν και μετά να καταγραφούν.

Ένα περίεργο μείγμα ανθρώπων στο κοινό, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο σχετικοί με τη λογοτεχνία, οι πιο πολλοί περιμένοντας από τις θέσεις τους να ξεκινήσει ένα γεγονός που για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή του στην Κύπρο με προφανή αμηχανία, κι εγώ αναμένοντας με ανυπομονησία να αρχίσει μια τελετουργία που θα αναδείκνυε ποια είναι σήμερα η σχέση μας με την αρχέγονη δυνατότητα να μιληθεί η λέξη, ν᾽απευθυνθεί άνθρωπος σε άνθρωπο, με αφορμή ένα ποιητικό κείμενο.

Φιλοξενία ενός διεθνούς διαγωνισμού σε έναν τόπο με καμιά παράδοση στην τέχνη του slamming, μα –τι σύμπτωση– με μια μακρά παράδοση στο μοίρασμα και το τραγούδισμα λαϊκής ποίησης: με άλλα λόγια, μια εξαιρετική αφορμή για να προσδιορίσει κανείς τον εαυτό του μέσα στο χώρο και το χρόνο (όχι μόνο) της τέχνης.

Με όλες τις δυσκολίες μιας πρώτης διοργάνωσης, με την αγωνία των αρχαρίων, τη σύγχυση των ρόλων, τον αναπροσδιορισμό των πραγμάτων στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά και το δέος, την εγρήγορση, το σπινθηρίζον βλέμμα. Παρακολουθώ τους πιο έμπειρους slammers από το εξωτερικό, καθώς αγωνίζονται να δώσουν σώμα στις λέξεις τους, ένα σώμα πέρα από τη Βαβυλωνία των γλωσσών, δεμένο στα βλέμματα, στις σιωπές, στην ποικιλία των ήχων, μα περισσότερο απ᾽όλα, ίσως, στην ίδια την ανθρώπινη παρουσία. Ένας συνδετικός ιστός αρχίζει σιγά σιγά να καταλαμβάνει το χώρο φτιαγμένος από όλα αυτά μαζί κι άλλα τόσα. Τον αρπάζω γερά. Βρίσκω την άκρη του μέσα μου. Όλα καλά.

[Ένα μεγάλο ευχαριστώ με σαφώς προσδιορισμένους παραλήπτες: όλους όσοι σήμερα ή άλλοτε εργάστηκαν με όποιον τρόπο για να υπερασπιστούν τον ιστό].

Η Στέλλα Βοσκαρίδου είναι η νικήτρια του πρώτου Διεθνές Poetry Slam Κύπρου που οργανώθηκε από τον οργανισμό Ιδεόγραμμα στις 27 και 28 Μαρτίου στο Ίδρυμα ΑΡΤος στη Λευκωσία. Σ’ αυτό έλαβαν μέρος 24 ποιητέςπερφόρμερς με έδρα την Κύπρο και 6 από το εξωτερικό. Τη δεύτερη θέση πήρε ο Ισπανός Josep Petrals και την τρίτη ο James Mackay από το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα στην Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy