Να πιεστεί η Τουρκία για τους αγνοούμενους

Την άσκηση πιέσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προς την Τουρκία για το ζήτημα των αγνοουμένων, ώστε να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία της και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ΔΕΑ, ζήτησε την Τετάρτη αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά ενημέρωσε το ΕΚ ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζεται μειωμένος αριθμός αποτελεσματικών εκταφών με σημαντικότερο λόγο την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί, δίνοντας πληροφορίες μέσα από τα αρχεία του στρατού της, αλλά και επιτρέποντας τις εκταφές σε περιοχές τις οποίες χαρακτηρίζει ως στρατιωτικές.

Υπογραμμίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, η κ. Κουκουμά ευχαρίστησε για την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ, καθώς και την έγκριση των σχετικών κονδυλίων από το ΕΚ.

Είπε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους χώρους ταφής αγνοουμένων, αλλά και τους χώρους στους οποίους έχουν επαναταφεί αυτοί των οποίων τα οστά έχουν μετακινηθεί.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην απόφαση της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ , λέγοντας ότι η Άγκυρα κωλυσιεργεί, ενώ δεν έχει σεβαστεί την απόφαση του ΕΔΑΔ της 12ης Μαΐου 2014, για δίκαιη ικανοποίηση, με την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στις οικογένειες των αγνοουμένων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από την πλευρά του ΕΚ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Claude Moraes, της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ) υπογράμμισε τη σημασία του θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου και ανέφερε ότι ο ίδιος παρέστη σε κηδείες αγνοουμένων, συστήνοντας στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής να πράξουν το ίδιο.

Ο Ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος των Σ&Δ είπε ότι η Επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες, θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία και να διορίσει ειδικό Εισηγητή, ενώ ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, επίσης των Σ&Δ, ανέφερε ότι η εξαφάνιση ανθρώπων δεν είναι μόνο έγκλημα κατά των Ε/κ και Τ/κ, αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Ευρωβουλευτής Josep-Maria Terricacabras της Ομάδας των Πρασίνων είπε ότι είναι απίστευτο το γεγονός ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ αντιμετωπίζει ακόμη ένα τέτοιο πρόβλημα.

Πριν από τη συνάντηση με την Επιτροπή, η αντιπροσωπία της Βουλής είχε συνάντηση αλληλοενημέρωσης με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy