«Να βάλουμε πάνω από όλα την Κύπρο και όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες»

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να παρουσιαστούν ενωμένοι στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα για να ενισχυθεί η προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η νέα διάσκεψη θα είναι ίσως η πιο καθοριστική όλων των συναντήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια και είπε ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι.

Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ενημερώθηκαν από τον ΠτΔ για το τι συζητείται αναφορικά με τη μετάβαση στο Κρανς Μοντάνα. “Δεν αποτελούν έκπληξη για μας οι εξελίξεις, είχαμε προβλέψει ότι τελικά τα πράγματα θα εξελίσσονταν με τον συγκεκριμένο τρόπο”, σημείωσε.

“Θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση”, είπε, «θα είναι ίσως η πιο καθοριστική όλων των συναντήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, να πάμε επαρκώς προετοιμασμένοι και ταυτόχρονα, έχει άλλη τόση τεράστια σημασία να είμαστε όσο το δυνατό πιο ενωμένοι ή -τουλάχιστον- να επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο διαφορετικό από ό,τι στις προηγούμενες περιπτώσεις».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει «απευθύνει μια έκκληση, δεν ζητούμε από κανένα να εγκαταλείψει τις θέσεις τις οποίες έχει και τις οποίες θα διατυπώσει στο Κυπριακό. Εμείς έχουμε πει ‘επιτέλους ας βάλουμε μια φορά πάνω από όλα τα συμφέροντα της Κύπρου και όχι τα κομματικά’. Ζητήσαμε από τα πολιτικά κόμματα να κάνουμε μια εκεχειρία, μιαν αποχή από τις δηλώσεις, ιδιαίτερα την περίοδο που θα είμαστε εκεί στο Κρανς Μοντάνα. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι θα ενισχυθεί η προσπάθεια την οποία θα καταβάλει ο κ. Αναστασιάδης, θα ενισχυθεί δηλαδή η διαπραγματευτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή θα μας δώσει τη δυνατότητα, μέσα σε ένα καλύτερο κλίμα, να συζητούμε στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συνεδριάζει συνεχώς».

Σε ερώτηση αν υπήρξε ανταπόκριση από τα υπόλοιπα κόμματα σε αυτό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί είπαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο. «Λυπούμαι, γιατί επαναλαμβάνω, επιτέλους ότι θα έπρεπε να τεθούν τα συμφέροντα της Κύπρου πάνω από τα όποια κομματικά ή τις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες ενδεχομένως ο καθένας να έχει», είπε.

Είναι αφέλεια, σημείωσε, «να θεωρεί κάποιος ότι μπορεί να κεφαλαιοποιήσει από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές οτιδήποτε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, εκείνο που προέχει είναι να δούμε πώς συνεργαζόμαστε όλοι για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και πιστέψετε με, θα έχουμε πάρα πολλούς μήνες μπροστά μας μέχρι τον Φλεβάρη που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές για να κτίσει ο καθένας την εικόνα που θέλει να κτίσει στην κοινωνία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι τα ζητήματα ασφάλειας «για μας είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα από την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, κατατέθηκε μια πρόταση στο παρελθόν από τον κ. Αναστασιάδη σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε ότι εκείνη η πρόταση αποτελεί καλή βάση για τη διεξαγωγή περαιτέρω συζητήσεων. Το τι θα πετύχουμε, ας το κρίνουμε συνολικά όλοι μαζί εκεί στο Κρανς Μοντάνα, εάν και εφόσον η Τουρκία έλθει με καλή θέληση να συζητήσει σοβαρά στα ζητήματα της ασφάλειας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy