«Να βρεθεί εναλλακτική μεταξύ αυταρχισμού και τρομοκρατίας»

«Η Τουρκία αισθάνεται μόνη στην προώθηση των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε διάλεξή του στο Λονδίνο το πρωί της Τετάρτης, με αναφορές κυρίως στην κατάσταση στη Συρία.

Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Wilton Park, που υπάγεται στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τον ρόλο της χώρας του στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε ότι άλλες χώρες προτιμούν να μένει στη Δαμασκό ένας αυταρχικός ηγέτης για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές τρομοκράτες, παρά το γεγονός ότι όσο η βαρβαρότητα του καθεστώτος συνεχίζεται οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα ανανεώνονται.

Κατά τον κ. Νταβούτογλου η Τουρκία υπερασπίστηκε τη δημοκρατική μετάβαση των χωρών που επηρεάστηκαν από τον «κοινωνικο-πολιτικό σεισμό» της Αραβικής Άνοιξης, αλλά δεν υπήρξε διεθνής αλληλεγγύη προς τις μετριοπαθείς δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σε χώρες όπως η Συρία ή η Αίγυπτος. Αποτέλεσμα αυτού, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, είναι το δίλημμα επιλογής μεταξύ αυταρχικών καθεστώτων ή των τρομοκρατών. «Πρέπει να δημιουργηθεί μια τρίτη επιλογή, αυτή της πολιτικής σταθερότητας βασισμένης σε δημοκρατικές αξίες», σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας συνόψισε τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις στα όσα έχουν συμβεί στην Ουκρανία, στη Συρία, στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στις επιθέσεις κατά μουσουλμανικών τεμενών στο Βερολίνο.

Είπε ότι η στρατηγική αντιμετώπισης των προκλήσεων σε μία παγκόσμια διασυνδεδεμένη κοινωνία πρέπει να συνοδεύεται από ηθικά στοιχεία.

Αυτές οι ηθικές υποχρεώσεις, εξήγησε, είναι η δημιουργία μίας κοινής αίσθησης του πεπρωμένου της ανθρωπότητας και η ενότητα έναντι των κοινών απειλών, η συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων που όπως είπε δε διακρίνει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η κοινή αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστροφών και η προώθηση δημοκρατικών πολιτικών αξιών.

Σε επίπεδο στρατηγικής ανέφερε ότι πρέπει μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός διεθνής μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει, καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης διεθνών οργανισμών, αρχής γενομένης από τα Ηνωμένα Έθνη όπου επικρατούν δομές τη εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και «ψυχροπολεμική νοοτροπία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy