«Νάκμπα»: Μια ιστορία ξεριζωμού και εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων

Η χθεσινή μέρα ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στην ισραηλινο- παλαιστινιακή  σύγκρουση εδώ και τέσσερα χρόνια με τον θάνατο σχεδόν 60 Παλαιστινίων από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού.

Η 15η Μαίου, ημέρα που το Ισραήλ διακήρυξε την ανεξαρτησία του (χρησιμοποιώντας για εδάφη του τα υπό κατοχή χώματα της Παλαιστίνης) είναι πλέον γνωστή ως «Νάκμπα» στον αραβόφωνο πληθυσμό της περιοχής.

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί τι σημαίνει η λέξη Νάκμπα για τον παλαιστινιακό λαό. Ενώ η κυριολεκτική μετάφραση είναι «Καταστροφή», η έννοια της Νάκμπα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από μια συγκεκριμένη καταστροφή και μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν σηματοδοτούμε 70 χρόνια από τη Νάκμπα, αλλά μάλλον 70 χρόνια συνεχιζόμενης Νάκμπα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα.

Η Νάκμπα ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 418 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και του 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό 750.000 ανθρώπων, των δύο τρίτων του παλαιστινιακού πληθυσμού, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και την Παλαιστίνη, και πήγαν στην εξορία.

palestine

Η Γάζα προσαρτήθηκε από την Αίγυπτο και η δυτική όχθη από την Ιορδανία. Το Ισραήλ ανακήρυξε την δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και η Ιορδανία προσάρτησε το ανατολικό μέρος της πόλης.

Το Ισραήλ κατέκτησε τη Γάζα, τη Δυτική όχθη και την υπόλοιπη Ιερουσαλήμ κατά τον πόλεμο των έξι ημερών ενάντια σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Συρία. Η χερσόσνησος του Σινά δόθηκε πίσω στην Αίγυπτο από το Ισραήλ το 1982 ως αντάλλαγμα για ειρηνευτική συμφωνία.

palestine

Οι συγκρούσεις, η κατοχή και τα πρόσφατα θύματα

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται σήμερα για νέες συγκρούσεις μία ημέρα μετά την πιο αιματηρή ημέρα στην ισραηλινο- παλαιστινιακή σύγκρουση εδώ και τέσσερα χρόνια με τον θάνατο σχεδόν 60 Παλαιστινίων από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού.

Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες όσων σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν με τον ισραηλινό στρατό κατά μήκος των συνόρων του θύλακα με το Ισραήλ χθες, ημέρα των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Αφού θάψουν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι της Γάζας αναμένεται να κατευθυνθούν ξανά στον φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το Ισραήλ.

Ο Χάλιλ αλ Χάγια, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Η Χαμάς, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008, στηρίζει το κίνημα των Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και ότι είναι ειρηνικό.

Μέχρι στιγμής οι μαχητές της οργάνωσης δεν έχουν βγάλει τα όπλα, όμως ο αλ Χάγια άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ο ισραηλινός στρατός, που αμφισβητεί τον ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται το κίνημα διαμαρτυρίας για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας και ότι στέλνει ένοπλους άνδρες να μπερδευτούν με το πλήθος των διαδηλωτών.

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με τον στρατό να αναμένει σήμερα νέα βίαια επεισόδια.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι θέατρο από τις 30 Μαρτίου ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλείται «Η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Στόχος της είναι να υπερασπιστεί το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή στα σπίτια από τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν το 1948 με τη δημιουργία του Ισραήλ. Επίσης καταγγέλλει τον αποκλεισμό που επιβάλλεται εδώ και 10 χρόνια στη Γάζα.

Στο κίνημα αυτό συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι –άνδρες, γυναίκες και παιδιά– κατά μήκος των συνόρων, με κάποιους από τους οποίους να επιθυμούν να σπάσουν τον φράκτη ασφαλείας του Ισραήλ.

Αν και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούν απόσταση ασφαλείας από τα ισραηλινά πυρά, ομάδες αποφασισμένων να αψηφήσουν τον θάνατο πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ ή καιόμενα λάστιχα εναντίον των στρατιωτών.

Από τις 30 Μαρτίου 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τα ισραηλινά πυρά. Μόνο ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχει τραυματιστεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy