Νάρκοτεστ από τις 25 Ιανουαρίου

Το σύστημα εφαρμόζεται δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νομικού πλαισίου.

Ενημέρωση των οδηγών: Η Αστυνομία στο πλαίσιο της έναρξης εφαρμογής του νάρκοτεστ, θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το νομικό πλαίσιο που διέπει τους ελέγχους.


 

 

 

Τρία χρόνια φυλάκισης ή και πρόστιμο μέχρι €3.500, οι ποινές για τους παρανομούντες οδηγούς κι όσους αρνούνται να δώσουν δείγμα σάλιου στην Αστυνομία όταν τους ζητηθεί.Τέρμα η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου από τη Βουλή και λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, τίθεται σε ισχύ -από τη Δευτέρα – το νάρκοτεστ. Οι συσκευές του νέου συστήματος παρουσιάστηκαν χτες από τη Διεύθυνση Τροχαίας στη Λευκωσία. Η Αστυνομία στα πλαίσια της έναρξης λειτουργίας του συστήματος εντοπισμού ναρκωτικών ουσιών αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης για το νομικό πλαίσιο που διέπει τους ελέγχους.

Η Αστυνομία θα ενημερώσει το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα τους οδηγούς οχημάτων για τη σχετική διαδικασία και τις υποχρεώσεις τους και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των οδικών ελέγχων, θα προβαίνει στις απαραίτητες εξετάσεις για εντοπισμό των προσώπων που οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών και στην προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι οδικοί έλεγχοι για το σύστημα νάρκοτεστ αρχίζουν στις 25 Ιανουαρίου. Κατά τον έλεγχο, το κάθε μέλος της Αστυνομίας θα μπορεί να ζητά επιτόπου δείγμα σάλιου από τον οποιοδήποτε οδηγό, ως προκαταρκτική εξέταση, που διαρκεί γύρω στα πέντε λεπτά, μέσω της ειδικής συσκευής.

Η λήψη δείγματος σάλιου μπορεί να γίνει και στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη συσκευή. Όταν η ένδειξη της συσκευής είναι θετική, θα ζητείται παροχή πρόσθετου δείγματος σάλιου, για εργαστηριακή εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Το πρόσθετο δείγμα θα λαμβάνεται με τη συμβολή του ίδιου του ατόμου και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στο Γενικό Χημείο για τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης, για σκοπούς απόδειξης του αδικήματος.

 

Φυλάκιση και πρόστιμο

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης του οδηγού είναι θετικό ή σε περίπτωση άρνησης ή αποφυγής παραχώρησης οποιουδήποτε δείγματος σάλιου, η Αστυνομία θα μεριμνά για τη μεταφορά του οχήματος στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό, απαγορεύοντας στον οδηγό να συνεχίσει να οδηγεί.

Το αδίκημα της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών καθώς και για το αδίκημα της άρνησης κάποιου οδηγού να δώσει δείγμα σάλιου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια, πρόστιμο μέχρι €3.500 ή και τα δύο.

Τα έσοδα που θα προέρχονται από καταδίκες λόγω οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών θα κατατίθενται σε ένα ειδικό ταμείο για σκοπούς απεξάρτησης ουσιοεξαρτώμενων ατόμων. Στον προϋπολογισμό του 2016 περιελήφθη κονδύλι 600 χιλιάδων ευρώ, για αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία του οποίου τα στελέχη της Αστυνομίας πέρασαν από ειδική εκπαίδευση.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy