Νέ διαμάχη ΠΑΣΥΝΟ – Κυβέρνησης για το ΓεΣΥ

Εγκρίνει νομοσχέδια για να τορπιλίσει το διάλογο, κατηγορεί την Κυβέρνηση η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, σχολιάζοντας τα νομοσχέδια που πέρασαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο για το ΓεΣΥ.

Η ΠΑΣΥΝΟ εκφράζει τη δυσαρέσκειά της και καταγγέλλει την Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Υγείας ότι τορπιλίζει τον κοινωνικό διάλογο, καθώς εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του Γε.ΣΥ χωρίς να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους ζητήματα.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα και θα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση τα σχετικά νομοσχέδια χωρίς να ενημερώσει το συνδικαλιστικό κίνημα για τις αλλαγές, όπως δεσμεύτηκε, και χωρίς να διασφαλιστούν τα εργασιακά ζητήματα των νοσηλευτών» αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Η Συντεχνία καταγγέλλει ότι «μετά τη συμφωνία της Κυβέρνησης και όλων των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων για τα θέματα της αυτονόμησης και του Γε.ΣΥ στο Προεδρικό Μέγαρο, ζητήσαμε κατ’ επανάληψη τα σχετικά νομοσχέδια, ώστε να μελετήσουμε τις τυχόν τροποποιήσεις που έχουν γίνει και να εάν λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις που θέσαμε”.

Δυστυχώς, σημειώνει, τα νομοσχέδια δεν μας δόθηκαν ποτέ και προωθήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για ψήφιση, χωρίς τον απαιτούμενο διάλογο.

Η Συντεχνία μας, αναφέρει η ΠΑΣΥΝΟ, προσήλθε στον διάλογο, σύμφωνα με τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου, συζητώντας μεν το θέμα της αυτονόμησης νοουμένου ότι θα επιλύονταν τα εργασιακά ζητήματα και θέματα που απασχολούν τον Κλάδο των Νοσηλευτών.

“Η Κυβέρνηση, αντί να ολοκληρώσει τον διάλογο και να απαντήσει στις θέσεις που έχει παρουσιάσει η Συντεχνία μας, τεκμηριωμένα και μεθοδικά, σπεύδει να καταθέσει τα σχετικά νομοσχέδια, χωρίς να εξασφαλίσει τη συναίνεση”, προσθέτει.

«Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι τα εργασιακά ζητήματα που αφορούν στους νοσηλευτές θα πρέπει να αποσαφηνιστούν για όλους τους επηρεαζόμενους είτε αυτοί είναι υφιστάμενοι ή νεοεισερχόμενοι. Παρόλο που προσερχόμαστε εδώ και καιρό σε διάλογο, δεν έχουμε οποιαδήποτε ολοκληρωμένη πρόταση για τα θέματα αυτά», συμπληρώνει η ΠΑΣΥΝΟ.

Θεωρούμε, αναφέρεται, ότι με τη σημερινή έγκριση των νομοσχεδίων και την προώθησή τους στη Βουλή, το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα αναιρώντας συμφωνία που έχει γίνει με την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

“Μια τέτοια απόφαση δεν δημιουργεί συνθήκες για εφαρμογή αυτονόμησης αλλά αντίθετα, εάν εφαρμοστεί με αυτά τα δεδομένα, η αποτυχία είναι σίγουρη. Τέτοιες τακτικές και νοοτροπίες όχι μόνο δυναμιτίζουν τον διάλογο αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την εργασιακή ειρήνη”, προστίθεται.

Η ΠΑΣΥΝΟ επισημαίνει ότι «πρέπει πρώτα να πειστούν οι εργαζόμενοι για τις προωθούμενες αλλαγές στη δημόσια υγεία και να τις στηρίξουν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα εργασιακό καθεστώς και ένα υγιές περιβάλλον. Διαφορετικά δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε σύμφωνη γνώμη μας στις αλλαγές που προωθούνται. Η προσπάθεια δημιουργίας 2 ή και 3 ταχυτήτων εργαζομένων μόνο προβλήματα και δυσκολίες θα δημιουργήσουν στον ταλαιπωρημένο και προβληματικό χώρο της υγείας».

Η ΠΑΣΥΝΟ δηλώνει τέλος πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, εάν δεν πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και ειδικά αυτών που καλούνται να στηρίξουν τους νέους οργανισμούς ως εργαζόμενοι.

«Ας σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός τύπου διαβούλευσης “διάλογος χάριν του διαλόγου” και ας επιλύσουν άμεσα τα εργασιακά ζητήματα των νοσηλευτών. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν είμαστε εναντίον των αλλαγών αλλά θέλουμε αλλαγές που θα βελτιώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια για την υγεία και ευημερία όλων μας, καθώς και σεβασμό στους επαγγελματίες υγείας που καλούνται να στηρίξουν την οποιανδήποτε μεταρρύθμιση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy