Νέα αναστάτωση στους συνταξιούχους προκαλεί το Υπ. Εργασίας

Νέα αναστάτωση ανάμεσα στους συνταξιούχους προκάλεσε η απαίτηση του Υπουργείου Εργασίας να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με την επιστολή, παρατηρήθηκαν υπερπληρωμές για το 2015 και το υπουργείο θα αποκόψει τα ποσά αυτά σε 15 μηνιαίες δόσεις.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης τόνισε ότι οι κυβερνώντες σκαρφίζονται τρόπους για να μειώνουν συνεχώς τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση, είπε, εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κάποιοι συνταξιούχοι αποταμίευσαν κάποια μικροποσά για ώρα ανάγκης και προσθέτουν τους τόκους αυτών των χρημάτων στα εισοδήματα τους και προχωρούν σε μείωση ή αποκοπή της μικρής σύνταξης.

Πρόκειται, τόνισε ο κ. Σκαρπάρης για ανθρώπους που λαμβάνουν σύνταξη περίπου 350 ευρώ τον μήνα.

Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ τόνισε ότι ήρθε η ώρα, οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, να δώσουν μια απάντηση στην κυβέρνηση στις εκλογές της 22ας Μαΐου.

Νέα επιστολή ΕΚΥΣΥ προς την Υπ. Εργασίας

Στο μεταξύ νέα επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απέστειλε η ΕΚΥΣΥ, ζητώντας για άλλη μια φορά να τερματιστούν οι αποκοπές που γίνονται στους δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί ύστερα από τις επιστολές που έχουν σταλεί από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου σας σε χιλιάδες συνταξιούχους και με τις οποίες τους πληροφορείτε ότι έχουν υπερπληρωμές και θα τους γίνουν αποκοπές σε 15 μηνιαίες δόσεις», αναφέρει στην επιστολή του ημ. 11/5/16 , ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης, εκ μέρους της Οργάνωσης.

Η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει ως απαράδεκτη αυτή την ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι ήδη το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων έχει πληγεί κατά 30% και πλέον λόγω των περικοπών και φορολογιών που υπέστησαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Τώρα, το Υπουργείο Εργασίας ζητά από τους χαμηλοσυνταξιούχους να επιστρέψουν πίσω με αποκοπές από τις χαμηλές τους συντάξεις ποσά που έχουν πληρωθεί το 2014-2015 ως υπερπληρωμές αγνοώντας τις πολύ μεγάλες καθημερινές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω κυρίως κάλυψης αναγκών για την ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψη.

Η Οργάνωση των συνταξιούχων ζητά από την Υπουργό για άλλη μια φορά να υιοθετήσει την εισήγηση της Οργάνωσης και να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα των συνταξιούχων τα εισοδήματα από τον ΚΟΑΠ και όλοι οι τόκοι και καλεί την κ. Αιμιλιανίδου να ξανασυζητηθεί η πρόταση. «Είναι γνωστό ότι οι τόκοι που έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι προκύπτουν από το γεγονός ότι προνόησαν και με πολλές στερήσεις έχουν φροντίσει και έχουν κάνει κάποιες αποταμιεύσεις τις οποίες θα τις χρησιμοποιήσουν όπως μας αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι για «τα υστερινά τους». Κυρίως για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Για την χορηγία από τον ΚΟΑΠ είναι νομίζουμε από όλους παραδεκτό ότι δεν πρέπει να υπολογίζεται ως έσοδο η χορηγία χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και τα έξοδα που έγιναν για να αποκτήσει ο αιτητής δικαίωμα στη χορηγία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Επίσης, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει για πολλοστή φορά στην Υπουργό τα εξής:

-Τα συνεχιζόμενα προβλήματα από την πολύ μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτητών για φροντίδα ηλικιωμένων ή αναπήρων.

-Τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τα πολύ αυστηρά κριτήρια που έχετε καθορίσει για να είναι δικαιούχος κάποιος για φροντίδα.

-Την κοροϊδία που συνεχίζει να γίνεται μέχρι στιγμής στους αιτητές για την μικρή επιταγή που αντί έγκρισης, το αρμόδιο τμήμα τους απαντά ότι δεν είναι δικαιούχοι του Ε.Ε.Ε. (να αναφέρουμε ότι το έχουμε θέσει επανειλημμένα στο Υπουργείο σας χωρίς να επιλυθεί).

-Την αναδρομική πληρωμή δικαιούχων χαμηλοσυνταξιούχων του Ε.Ε.Ε. (εκκρεμεί διευθέτηση τους από τον Σεπτέμβρη του 2014)

-Το ύψος του ενοικίου είναι πάρα πολύ χαμηλό και πολύ εξωπραγματικό το ποσόν σε σχέση με τα υφιστάμενα ενοίκια που ζητούν οι ενοικιαστές και ως εκ τούτου πρέπει να αυξηθεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy