Νέα ευρωπαϊκή διάκριση για τη Λεμεσό

Της απονεμήθηκε ο τίτλος «Καλή Πρακτική URBACT» για τα έργα ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο, το παραλιακό μέτωπο και άλλες περιοχές της πόλης.

Τα σημαντικά έργα που επιτελέστηκαν κυρίως την τελευταία δεκαετία στη Λεμεσό, της έδωσαν αναμφίβολα μια ξεχωριστή εικόνα ανεπτυγμένης πόλης με υποδομές οι οποίες αναβάθμισαν ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και ταυτόχρονα την κατέστησαν ελκυστική για ξένους επισκέπτες και επενδυτές.

Γι’ αυτά τα έργα ανάπτυξης και υποδομής, η Λεμεσός έτυχε πολλών ευρωπαϊκών και διεθνών διακρίσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές και την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, αλλά και τη διατήρηση και ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Πριν από λίγες μέρες, η Λεμεσός πρόσθεσε στο ενεργητικό της έναν ακόμα σημαντικό τίτλο, αυτόν της «Ευρωπαϊκής Πόλης Καλής Πρακτικής».

Ο τίτλος «Καλή Πρακτική URBACT» αποτελεί αναγνώριση για το έργο που επιτελείται στον τομέα της διαχείρισης της αειφόρου ανάπτυξης της πόλης, όπου κυρίαρχα στοιχεία είναι η οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική αναβίωση.

Στο πρόγραμμα URBACT υποβλήθηκαν 270 προτάσεις από συνολικά 219 ευρωπαϊκές πόλεις. Όλες οι προτάσεις αφορούσαν τις πρακτικές των πόλεων σε διάφορα θέματα ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης: από την κοινωνική ένταξη στη διακυβέρνηση και από την οικονομία στην οικονομική μετάβαση και τις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις ξεχώρισαν 97 «Καλές Πρακτικές» που προέρχονται από διάφορες πόλεις και οι οποίες παρουσιάστηκαν σε σχετική πανηγυρική εκδήλωση στην πόλη Ταλίν της Εσθονίας.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα URBACT θεωρεί, όπως αναφέρεται, «Καλή Πρακτική» την κάθε πρακτική που αποδεδειγμένα δουλεύει καλά, εξασφαλίζοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο. Επισημαίνεται ακόμα πως «η πρακτική πρέπει να έχει αναπτυχθεί με συμμετοχικό τρόπο», δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των σχετικών παραγόντων της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τη Λεμεσό με βάση τις οποίες της απονεμήθηκε ο τίτλος της «Ευρωπαϊκής Πόλης Καλής Πρακτικής», επισημαίνεται στο σχετικό σκεπτικό ότι η νέα πνοή που δόθηκε στη Λεμεσό ήταν αποτέλεσμα των πολλών σημαντικών έργων αστικής ανάπλασης, τα οποία έχουν βελτιώσει αισθητά το ιστορικό κέντρο της πόλης, το παραλιακό μέτωπο και άλλες περιοχές της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής βελτιώθηκαν, ενώ ενισχύθηκε η εμπορευσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της πόλης. Οι κάτοικοι της Λεμεσού, όπως και εκείνοι της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής επωφελήθηκαν από τα έργα ανάπλασης τα οποία συνέβαλαν στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού και την προβολή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της».

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy