Νέα φόρμουλα για την κινητικότητα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο

Τρεις ρυθμίσεις για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των κομμάτων

 

 

Προς ψήφιση οδεύει το νομοσχέδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα για απόσπαση εργαζομένων από τους ημικρατικούς οργανισμούς προς το δημόσιο και αντίστροφα, μετά τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν χθες μεταξύ της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των κομμάτων.

Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στον περιορισμό της δυνατότητας της κυβέρνησης για μαζική απόσπαση εργαζομένων από τους ημικρατικούς προς το δημόσιο, ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των κομμάτων ότι το νομοσχέδιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο για την κινητικότητα αποτελούσε μέρος του πακέτου που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Το υπόλοιπο πακέτο καταψηφίστηκε από τη Βουλή αλλά το υπό αναφορά παρέμεινε στην ατζέντα, αφού η πλειοψηφία των κομμάτων συμφώνησε με το σκεπτικό του προτεινόμενου νομοσχεδίου αλλά είχε ενστάσεις ότι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάστηκε έτοιμος να κάνει αποδεκτές κάποιες περιοριστικές ρυθμίσεις, ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των κομμάτων.

Τρεις ρυθμίσεις Πιο συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να προστεθούν τρεις περιοριστικές ρυθμίσεις.

  1. Η πρώτη προνοεί ότι δεν θα μπορεί να γίνει απόσπαση πέραν του 15% του συνόλου εργαζομένων του εμπλεκόμενου ή υπηρεσίας, ανάλογα με την περίπτωση.
  2. Η δεύτερη ότι δεν θα μπορεί να γίνει απόσπαση πέραν των 80 εργαζομένων, έστω και αν ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 15%. Η υπό αναφορά ρύθμιση κρίθηκε σκόπιμη για να καλυφθούν περιπτώσεις όπως η CYTA, όπου ο αριθμός των εργαζομένων είναι μεγαλύτερος.
  3. Η τρίτη ρύθμιση προνοεί ότι οι αποσπάσεις θα είναι για περίοδο μέχρι τρία χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μία φορά, πάλι για περίοδο μέχρι τρία χρόνια. Επίσης συμφωνήθηκε ότι στις περιπτώσεις όπου η απόσπαση συνεπάγεται αλλαγή του τόπου διαμονής του υπαλλήλου, θα λαμβάνονται υπόψη και οι θέσεις του επηρεαζόμενου.

Ενόψει των πιο πάνω η Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέλαβε να ετοιμάσει νέο νομοσχέδιο, με σκοπό να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 7 Απριλίου. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε στοιχεία κατά πόσο έχει γίνει μελέτη ποιοι οργανισμοί και υπηρεσίες παρουσιάζουν υπεράριθμο προσωπικό και ποιοι άλλοι παρουσιάζουν ελλείψεις, ώστε να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα πού και πώς θα αξιοποιηθεί η νέα νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο αφορά τη δυνατότητα απόσπασης εργαζομένων από το δημόσιο σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου (σ.σ.: ημικρατικούς), από οργανισμούς δημοσίου δικαίου στη δημόσια υπηρεσία και από οργανισμούς του δημοσίου δικαίου σε άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση η εισήγηση για απόσπαση εργαζομένου θα γίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ τον τελικό λόγο θα τον έχει η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Εν τω μεταξύ στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Απριλίου αναμένεται να οδηγηθεί επίσης το νομοσχέδιο για την αποπαγοποίηση των προαγωγών και τη συνέχιση επ’ αόριστον της παγοποίησης των θέσεων πρώτου διορισμού, καθώς και η συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης και την αποζημίωση προσωπικού που απασχολείται σε σύστημα βάρδιας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy