Νέα Πρόεδρος της ΚΣΣΕ η Ελβετή Maury-Pasquier

Η Ελβετή Liliane Maury-Pasquier εξελέγη σήμερα νέα Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Michele Nicoletti, παραιτήθηκε καθώς δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η κ. Maury-Pasquier, που επίσης προέρχεται από τις τάξεις της σοσιαλιστικής ομάδας, είναι η 32η Πρόεδρος της Συνέλευσης και η τέταρτη γυναίκα που κατέχει το πόστο. Ήταν η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απευθυνόμενη στο Σώμα, κατά το άνοιγμα των εργασιών της Συνόδου της ΚΣΣΕ, σήμερα στο Στρασβούργο, η κ. Maury-Pasquier αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης των αξιών της Συνέλευσης.

Αναφέρθηκε σε ανησυχητικές εξελίξεις σε αριθμό Ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την προστασία των μειονοτήτων. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να αντιστρέψουν την πορεία του πόνου, της εκμετάλλευσης και της φτώχειας. Η απάντησή μας στον αποκλεισμό, το μίσος και την ιδεολογία του ‘καθένας για τον εαυτό του’ πρέπει να είναι δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συνοχή» ανέφερε.

Η νέα Πρόεδρος της Συνέλευσης προειδοποίησε τέλος για τις επιθέσεις κατά του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φτάνουν μέχρι την αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται, συνέχισε, για επιθέσεις κατά των πολιτών της Ευρώπης και των δικαιωμάτων τους.

Για τα μέτρα σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η κ. Maury-Pasquier διαβεβαίωσε τέλος ότι υπό την προεδρία της , η Συνέλευση θα συνεχίσει να ανακτά την αίγλη της και να πορεύεται με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Τις εργασίες της Συνέλευσης αναμένεται να προσφωνήσουν οι Πρωθυπουργοί της Κροατίας και της Σλοβακίας, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Κροατία θα παραστεί και θα μιλήσει εκ μέρους της Κροατικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy