Νέα πρόταση Κομισιόν για τα τέλη περιαγωγής

Σε νέα πρόταση για την ορθή χρήση της απελευθέρωσης του roaming (περιαγωγή κινητών) κατέληξε σήμερα η Κομισιόν, μετά την απόρριψη από τον ίδιο τον πρόεδρο Γιούνκερ, της προηγούμενης πρότασης στην οποία είχε καταλήξει το κολέγιο των Επιτρόπων και προέβλεπε δωρεάν περιαγωγή μόνο για 90 ημέρες.

Τη νέα πρόταση στην οποία κατέληξε το κολέγιο, παρουσίασαν οι αρμόδιοι επίτροποι Έττινγκερ και Άνσιπ και προβλέπει πως η απελευθέρωση του roaming θα υπόκειται σε μια σειρά από “κριτήρια ορθής χρήσης”, το βασικότερο εκ των οποίων είναι η μόνιμη κατοικία του χρήστη.

Ο στόχος της Κομισιόν ήταν να μην επιτραπεί στους καταναλωτές να αποκτούν συνδέσεις κινητού από άλλες χώρες της ΕΕ, με στόχο την εκμετάλλευση της διαφοράς των τιμών. Ως εκ τούτου ένας κάτοικος Βελγίου, όπου η κινητή τηλεφωνία είναι ακριβή, δεν θα μπορεί να αποκτήσει μια σύνδεση Γερμανίας (όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες), αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει δεσμούς με τη χώρα, όπως ότι σπουδάζει εκεί, είναι φοιτητής σε πρόγραμμα erasmus, ή διασυνοριακός εργαζόμενος.

Τα κριτήρια θα δοθούν στο Συμβούλιο των κρατών μελών για διαβούλευση πριν εγκριθεί ο κανονισμός και τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου του 2016.

Το βασικό κριτήριο ορθής χρήσης είναι πως η δωρεάν περιαγωγή είναι για τους ταξιδιώτες. Συγκεκριμένα η πρόταση κανονισμού θα προβλέπει όρους που θα προσδιορίζουν το αν και κατά πόσο θα γίνεται κατάχρηση όπως:

Ασήμαντη εγχώρια κίνηση σε σχέση με την όγκο περιαγωγής

1. Μακρά αδράνεια μιας δεδομένης κάρτας SIM που συνδέεται με χρήση ως επί το πλείστον, αν όχι αποκλειστικά, κατά την περιαγωγή

2. Συνδρομή και διαδοχική χρήση πολλαπλών καρτών SIM από τον ίδιο τον πελάτη κατά την περιαγωγή.

3. Αν συντρέχει κάτι από τα παραπάνω, τότε οι εταιρίες θα χρεώνουν και πάλι τους πελάτες τους για τη χρήση στο εξωτερικό με τα ανώτατα όρια που προβλέπει ο κανονισμός: €0.04/ανά λεπτό κλήσηςl, €0.01/SMS και €0.0085/MB.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy