Νέα στρατηγική στο Κυπριακό ζήτα ο Μ. Σιζόπουλος

Τη ανάγκη νέας στρατηγικής, που θα περιλαμβάνει τις δικοινοτικές συνομιλίες για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και διεθνή διάσκεψη για την διεθνή πτυχή του προβλήματος, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επικαλούμενος τις εξελίξεις στο Κυπριακό με ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Μόρφου, Χαράλαμπο Πίττα, ο κ. Σιζόπουλος τόνισε πως στη διάσκεψη αυτή θα μπορούσαν να συμμετέχουν η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, ΚΔ, τα μόνιμα μέλη του ΣΑ αλλά και η τ/κ κοινότητα στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν θα συζητείτο η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, η κατοχή, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η κατάργηση των αναχρονιστικών επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων τρίτων χωρών, καθώς επίσης και το θέμα του εποικισμού.

«Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να φέρουμε την Τουρκία στο προσκήνιο να αναλάβει τις ευθύνες της αλλά και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουμε συνθήκες αποδέσμευσης των ηγέτη των Τ/κ από την ασφυκτική πίεση που θα δεχθεί από την Άγκυρα και τον ίδιο τον Ερντογάν με προφανή στόχο την προώθηση και την εξυπηρέτηση των επεκτατικών σχεδίων», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Παράλληλα χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα της μεταφοράς σε τουρκική ιδιοκτησία περιοχών, είτε στην κατεχόμενη είτε στην ελεύθερη Κύπρο μέσω της παράνομης επιτροπής αποζημιώσεων και διαμέσου του κινδύνου που υπάρχει από την πώληση πακέτων ενυπόθηκων δανείων σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού που εκπροσωπούν άμεσα ή έμμεσα τουρκικά συμφέροντα.

«Για αυτό ακριβώς το λόγο», πρόσθεσε, «θα θέλαμε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει η σύσταση φορέα προστασίας των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, να κηρυχθούν ως παράνομες όλες οι πράξεις οι οποίες έγιναν από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, να μελετήσει σοβαρά η κυπριακή κυβέρνηση το ενδεχόμενο προσφυγής σε διάφορα διεθνή σώματα για να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΔΑΔ και τέλος να αποτραπεί με οποιοδήποτε τρόπο η πώληση πακέτων ενυπόθηκων δανείων σε επενδυτικές εταιρείες».

Τέλος, ο κ. Σιζόπουλος ανακοίνωσε πως την Κυριακή θα συνέλθει σε ειδική σύνοδο η ΚΕ της ΕΔΕΚ η οποία θα ενημερωθεί από τον ε/κ διαπραγματευτή για τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών για τις επισκέψεις στην Άγκυρα στη βάση των χιαστί επισκέψεων και τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς.

Πίττας: Αγωνία για την πορεία του Κυπριακού

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Πίττας είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιεί συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα που θα ολοκληρωθούν με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 14 Μαΐου, «γιατί μας διακατέχει μια αγωνία για τη φάση που περνά σήμερα το εθνικό μας θέμα» λόγω των αδιεξόδων που οφείλονται στην τουρκική αδιαλλαξία, «αλλά και συνάμα από την στάση που η δική μας πλευρά τηρεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

«Για μας έχουν περάσει 41 χρόνια στην προσφυγιά και βλέπουμε το εσωτερικό μας μέτωπο να είναι διχασμένο, να μη έχει καταλήξει για το θέμα της ομοσπονδίας σε ένα κοινό περιεχόμενο, σε μια κοινή ερμηνεία αυτού του όρου και να παρουσιαζόμαστε σήμερα μετά από 41 χρόνια όλοι διχασμένοι και να στέλλουμε λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Πίττας είπε πως «πιστεύουμε ότι τώρα με αυτή την αλλαγή που έχει γίνει στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου και την εκλογή ενός νέου ηγέτη στην τ/κ πλευρά θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, να δούμε να μπορούν οι θέσεις να πλησιάσουν και να διεκδικήσουμε μια λύση απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας. Αυτό είναι το μήνυμα που εμείς δίνουμε προς την πολιτική ηγεσία».

(ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy