Νεαροί μουσικοί από πέντε χώρες για τη μουσική και την ειρήνη

Νεαροί μουσικοί από πέντε χώρες για τη μουσική και την ειρήνη

To Ethno Cyprus επιστρέφει στην πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων μουσικών κατασκηνώσεων παραδοσιακής μουσικής “Ethno Cyprus” που πραγματοποιήθηκαν το 2005, 2006, 2008, 2010, 2013 και το 2016, το Ευρω-Αραβικό Κέντρο Νεανικής Μουσικής διοργανώνει μεταξύ 1 και 10 Ιουλίου στη Λεμεσό το «Ethno Cyprus 2018».

Όπως μας ανέφερε η Μελίνα Δημητρίου λειτουργός του Κέντρου και υπεύθυνη της διοργάνωσης: «το Ethno Cyprus είναι εκπαιδευτική κατασκήνωση παραδοσιακής μουσικής που αποτελείται από μουσικά εργαστήρια αφιερωμένα σε κάθε χώρα που συμμετέχει. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι νεαροί μουσικοί ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν τις ρίζες της κοινής πολιτισμικής ταυτότητας του ευρωπαϊκού και του αραβικού πολιτισμού. Η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων καταλήγει στη δημιουργία ενός πρωτότυπου συναυλιακού προγράμματος. Το Ethno Cyprus φιλοδοξεί να στηρίξει τη δημιουργικότητα και την κινητικότητα νεαρών μουσικών, οι οποίοι με τη σειρά τους γίνονται πρεσβευτές θετικών αλλαγών στις κοινωνίες όπου δρουν».

Φέτος είναι η έβδομη διοργάνωση και 35 νέοι δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων από ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Κροατία, Βέλγιο) θα συναντηθούν με καλλιτέχνες από αραβικές χώρες (Λίβανος, Ιορδανία) και μέσα από διάφορα μουσικά εργαστήρια θα αναζητήσουν τις ρίζες της κοινής πολιτισμικής ταυτότητας του αραβικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο καθηγητής παραδοσιακής μουσικής Ανδρέας Χριστοδούλου.

Η Μελίνα Δημητρίου μέσα από την εμπειρία παλαιότερων διοργανώσεων μάς ανέφερε ότι «το “Ethno Cyprus” είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων μουσικών που προέρχονται από εντελώς διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια, αλλά για δέκα μέρες τους δίνεται ένα ασφαλές πλαίσιο για να συναναστραφούν και να δημιουργήσουν. Αυτό προκαλεί πολλές ανακατατάξεις, διανοητικές και συναισθηματικές μέσα στον καθένα. Σίγουρα στο τέλος κάτι έχει αλλάξει».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «στην αρχή ο καθένας είναι κλεισμένος στο γκρουπ της χώρας του, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Τις πρώτες μέρες την ώρα του πρωινού κάθονταν σε ομάδες έξι ατόμων και συζητούσαν στη γλώσσα τους. Κάθε μέρα που περνούσε ο κύκλος άνοιγε και ο καθένας που ερχόταν έβαζε την καρέκλα του δίπλα στον άλλο, ανεξάρτητα από ποια χώρα ερχόταν. Δεν ξέρω αν οι ίδιοι είχαν προσέξει ή συνειδητοποιήσει αυτή τη χωροταξική αλλαγή, αλλά ήταν ενδεικτική των διεργασιών που γίνονταν μέσα τους. Την τελευταία μέρα αποχαιρέτησαν ο ένας τον άλλο με τραγούδια και υποσχέσεις επανασύνδεσης σε ένα κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά». Ένας βιολιστής μας είπε: «Σε πολλά χρόνια από τώρα θα ξεχάσω τα ονόματά σας, θα ξεχάσω και τα πρόσωπά σας. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό…» και άρχισε να σιγοτραγουδά το «Έσιρα το μήλον».

Διδάσκοντας ο ένας τον άλλο για 10 μέρες, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα συναυλίας που θα συνδυάζει με πρωτότυπο τρόπο τα ακούσματα των μεσογειακών χωρών. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ανδρέας Χριστοδούλου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στις 21:00 στην πλατεία Ηρώων Λεμεσού, σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο στο πλαίσιο του Cyprus Rialto World Music Festival.

«Οι υψηλής καλλιτεχνικής αξίας συναυλίες είναι ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος γιατί μας επιτρέπουν να επικοινωνήσουμε το αποτέλεσμα των σεμιναρίων με τον κόσμο της πόλης, γι’ αυτό και ευχαριστούμε θερμά τους οργανισμούς που στηρίζουν τις συναυλίες μας». Όσο για τη συνέχεια αυτών των συναντήσεων, «έχουμε πολλά παραδείγματα συμμετεχόντων που ανέπτυξαν στενές φιλίες και συνεργασίες και συναντιούνται σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Το Κέντρο μέσα από τις δραστηριότητές τους δίνει το χώρο και το χρόνο να συναναστραφούν, από κει και πέρα εξαρτάται από αυτούς πώς θα το διαχειριστούν και θα το εξελίξουν».

Κλείνοντας αυτή τη μικρή συνομιλία αναφερθήκαμε στο ρόλο της τέχνης και της μουσικής στην κατανόηση ανάμεσα στους ανθρώπους: «Ο πόλεμος είναι όσο παλιός είναι ο κόσμος, το ίδιο όμως και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων. Οι διαμάχες στηρίζονται στο ότι οι άνθρωποι βλέπουν τη διαφορετικότητα των συνανθρώπων τους ως απειλή. Γι’ αυτό και η άμεση επαφή μεταξύ των ανθρώπων είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος να αποδυναμωθούν οι κάθε είδους προκαταλήψεις και στερεότυπα που αναπαράγονται καθημερινά και σε βάθος χρόνου για ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς. Οι εικόνες από τον αραβικό κόσμο που αναπαράγονται καθημερινά είναι εικόνες βίας και μισαλλοδοξίας. Την ίδια στιγμή όμως σε αυτό τον τόσο πλούσιο πολιτισμικά κόσμο δημιουργούν και συνυπάρχουν ειρηνικά εξαιρετικοί άνθρωποι. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας διαφορετικού παραδείγματος συνύπαρξης του ευρωπαϊκού με τον αραβικό κόσμο η οποία είναι δυνατή και από την οποία έχουμε να επωφεληθούμε όλοι».

Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός, 10 Ιουλίου στις 21:00

Συναυλία Ethno Cyprus σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο στο πλαίσιο του Cyprus Rialto World Music Festival.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy