«Νέες αόριστες υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες»

Δυστυχώς ο προσφυγικός κόσμος έλαβε για μία ακόμα φορά νέες και αόριστες υποσχέσεις, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ.

Η Βουλυτής του κόμματος, Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Σκεύη Κουκουμά, είπε η Κυβέρνηση έχει μάλιστα επαναβεβαιώσει την απόφαση της για την αποκοπή της οικονομικής χορηγίας που δινόταν σε όσα ζευγάρια έπαιρνα οικόπεδο σε συνοικισμό αυτοστέγασης.

[quote_center]

Συζητήσαμε σήμερα την Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ και αφορά στον καθορισμό ότι η περιουσία αποθανόντος πριν την 20η Ιουλίου 1974 δε θα υπόκειται σε φόρο κληρονομιάς, εφόσον βρίσκεται σε απροσπέλαστη περιοχή ένεκα της Τούρκικης Εισβολής.

Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να καλύψουμε ένα κενό που υπήρχε για 43 χρόνια δημιουργώντας ουσιαστικό οικονομικό κόστος σε μια μερίδα ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Εξετάσαμε επίσης για ακόμη μια φορά τη διαδικασία διαχωρισμού οικοπέδων. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει τερματίσει το διαχωρισμό οικοπέδων για πρόσφυγες αλλά και για άπορες οικογένειες. Έχει επίσης αναστείλει το διαχωρισμό των αντισταθμιστικών οικοπέδων.

Συζητήσαμε για τις περιπτώσεις διαχωρισμού οικοπέδων που παραχωρήθηκαν από το 2011 και 2012 σε νεαρά ζευγάρια. Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί το 2016, οι εργασίες διαχωρισμού θα άρχιζαν πριν το τέλος του 2017. Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2018 και η αποπεράτωση τους το Δεκέμβρη του 2019.

Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του προσφυγικού κόσμου, αντί να απολογηθούν στις οικογένειες των προσφύγων που παραμένουν στο ενοίκιο και φιλοξενούνται από συγγενείς όλα αυτά τα χρόνια, έρχονται και τερματίζουν την οικονομική βοήθεια. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι αν το 2019 παραχωρηθούν τα οικόπεδα, ελάχιστοι θα έχουν την δυνατότητα να κτίσουν το σπίτι τους.

Καλούμε έστω και την υστάτη την Κυβέρνηση, να επισπεύσει τις διαδικασίες διαχωρισμού των οικοπέδων και να επανεξετάσει το θέμα της παραχώρησης της οικονομικής χορηγίας επιμετρώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας θα επιστραφεί στο κράτος με διάφορους τρόπους.

[/quote_center]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy