Nέες κυρώσεις εις βάρος φιλορώσων αυτονομιστών από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠA ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, μιας ρωσικής τράπεζας αλλά και πρώην υπουργών της προηγούμενης ουκρανικής κυβέρνησης. «Ανεξήγητη» χαρακτήρισε την απόφαση ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών -που είναι αρμόδιο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων-, τα νέα μέτρα αφορούν οκτώ αξιωματούχους της περιοχής του Ντονέτσκ και την ρωσική Εθνική Εμπορική Τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κριμαία μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία.

Τρία πρώην στελέχη της κυβέρνησης του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ, μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον.

Στο εξής θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στις ΗΠΑ αλλά και θα απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν δοσοληψίες μαζί τους.

«Από την έναρξη της κρίσης, δείξαμε ότι θα φροντίσουμε ώστε να πληρώσουν όλοι όσοι παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» τόνισε ο Άνταμ Ζούμπιν, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

NATO κατά Ρωσίας για τους αυτονομιστές

Επίθεση στο Κρεμλίνο εξαπέλυσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Πούτον ότι εξακολουθεί να προμηθεύει με όπλα και να εκπαιδεύει τις δυνάμεις των ανταρτών.

Ο νορβηγός αξιωματούχος κάλεσε όλες τις πλευρές να βοηθήσουν τους ξένους παρατηρητές για την ενίσχυση της εκεχειρίας.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα σχόλια μιας κορυφαίου διπλωμάτη, ο οποίος υποστήριξε ότι ρωσικά άρματα μάχης έχουν εισέλθει τις τελευταίες ημέρες στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να τοποθετηθεί για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ωστόσο επισήμανε:

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ρωσική παρουσία αλλά και ισχυρή υποστήριξη προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Παρατηρούμε παραδόσεις εξοπλισμού, (μετακινήσεις) δυνάμεων και (παροχή) εκπαίδευσης. Άρα η παρουσία της Ρωσίας υφίσταται ακόμα στην ανατολική Ουκρανία. Συνεπώς, καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία και να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ.»

Μη επανδρωμένα στέλνουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη και οχήματα μεταφοράς Χάμβι στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την αυτονομιστική εξέγερση στα ανατολικά, όπως έγινε γνωστό από έναν αμερικανό αξιωματούχο την Τετάρτη.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη στείλει μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να βοηθήσει το Κίεβο να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, όπως ραντάρ για τον εντοπισμό πυρών του πυροβολικού και γυαλιά νυχτερινής όρασης.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy