Νέες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα

Στον τελευταίο σταθμό των διαπραγματεύσεων ενόψει της υπογραφής μιας νέας συνθήκης για το κλίμα το 2015 στο Παρίσι, εκπρόσωποι 195 χωρών συναντώνται από τη Δευτέρα στο Περού αναζητώντας συνεννόηση.

Οι αργόσυρτες συνομιλίες των τελευταίων ετών έχουν αποκτήσει νέα δυναμική το τελευταίο δίμηνο με νέες δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο να παρουσιάσει τη δική του συμβολή το ταχύτερο» δήλωσε η διαπραγματευτής της ΕΕ Ελίνα Μπάρντραμ. «Μας απομένουν 12 μήνες και ο χρόνος κυλά αντίστροφα.

Η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Αυστραλία είναι μερικοί από τους μεγάλους ρυπαντές που δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει τις δεσμεύσεις τους -κάτι που πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενόψει της Συνόδου του Παρισιού το Δεκέμβριο.

Το βασικό ζητούμενο στη Σύνοδο της Λίμα είναι να καθοριστούν οι πληροφορίες που πρέπει να παρουσιάσουν οι χώρες όταν καταθέσουν τις επίσημες δεσμεύσεις τους, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση σύγκριση αυτών των δεσμεύσεων.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν είναι δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα συμφέροντα των βιομηχανικών χωρών και των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για τη ρύπανση των προηγούμενων δεκαετιών.

Σήμερα, όμως, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η μεγάλη πρόκληση είναι ο καταμερισμός της προσπάθειας ανάμεσα στις πλούσιες Δυτικές χώρες και τις αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, με ταυτόχρονη παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες που κινδυνεύουν από πλημμύρες και άλλα φυσικά φαινόμενα.

Ο γενικός στόχος των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ είναι να περιοριστεί κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία πριν από πέντε χρόνια στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα περιθώρια στενεύουν.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας και της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) το 2014 πιθανότατα θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy