Νέοι ηλεκτρικοί φορτιστές για την αυτοκίνηση

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Τρόπους ενθάρρυνσης της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο προωθεί η ΑΗΚ

  • [quote_box_center]
    • Το 88,7% των Κύπριων οδηγών επιλέγουν ως καύσιμο στο αυτοκίνητό τους τη βενζίνη, 10,8% επιλέγουν το ντίζελ. Τις εναλλακτικές πηγές επιλέγει μόλις το 0,5%
    • Οι νέοι φορτιστές θα έχουν τη δυνατότητα πλήρους φόρτισης ενός οχήματος -θα μπορούν να φορτίσουν τριφασικό ρεύμα μέχρι 21 KW- σε διάστημα 15 λεπτών
    • Οι σταθμοί φόρτισης οχημάτων είναι εγκατεστημένοι στους μεγάλους δήμους της Λευκωσίας, στην Πανεπιστημιούπολη και στις υπόλοιπες πόλεις, συν άλλους δύο στις Πλάτρες και την Πόλη Χρυσοχούς

    [/quote_box_center]

Μέχρι σήμερα η ιδέα απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν φαίνεται να συγκινεί τους Κύπριους οδηγούς, παρά το γεγονός ότι οι αντιπροσωπείες των κατασκευαστών αυτοκινήτων έχουν εισαγάγει, η καθεμία το δικό της μοντέλο, με τις σχετικές διαφημιστικές καμπάνιες, που στόχο έχουν να ενημερώσουν τον καταναλωτή για ένα προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον χωρίς ρύπους.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Αυτοκινήτων το επιβεβαιώνουν. Οι Κύπριοι οδηγοί επιλέγουν ως καύσιμο στο αυτοκίνητό τους τη βενζίνη κατά 88,7%, το ντίζελ κατά 10,8%. Τις εναλλακτικές πηγές επιλέγει μόλις το 0,5%.  

Νέοι σταθμοί ενέργειας

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ρίσκο της αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και δίδοντας περισσότερη αυτονομία στους οδηγούς κατά την οδήγηση σε όλη την Κύπρο, η ΑΗΚ  προχωρεί τους σχεδιασμούς της με στόχο να εγκαταστήσει νέους σταθμούς φόρτισης σε παγκύπρια βάση.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι τεχνοκράτες της Αρχής Ηλεκτρισμού στη «Χ», στα σχέδια της ΑΗΚ βρίσκεται η δημιουργία επιπλέον δέκα σταθμών φόρτισης οχημάτων, ταχείας φόρτισης, σε αντίθεση με τους υφιστάμενους, ημιταχείας φόρτισης 20 φορτιστές που λειτουργούν σήμερα σε 17 σημεία της Κύπρου.

Οι νέοι φορτιστές θα έχουν τη δυνατότητα πλήρους φόρτισης ενός οχήματος -θα μπορούν να φορτίσουν τριφασικό ρεύμα μέχρι 21 KW- σε διάστημα 15 λεπτών. Οι υπάρχοντες σταθμοί μπορούν να φορτίσουν την μπαταρία ενός οχήματος στο 80% σε διάστημα 30 λεπτών.

Για το σκοπό της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των οδηγών ηλεκτροκίνητων οχημάτων η ΑΗΚ προχωρεί στην εγκατάσταση των νέων σταθμών της υπηρεσίας e-charge με ίδια μέσα, αφού όπως πληροφορείται η «Χ» δεν απέφερε καρπούς η σχεδιαζόμενη συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου για τοποθέτηση τέτοιων σταθμών στους αυτοκινητοδρόμους μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η λειτουργία του συστήματος

Πώς όμως λειτουργεί το σύστημα e-charge; Η υπηρεσία e-charge προσφέρεται από την ΑΗΚ στους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων σε παγκύπρια βάση. Ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους οδηγούς ηλεκτροκίνητων οχημάτων πριν από τέσσερα χρόνια και σήμερα οι σταθμοί φόρτισης οχημάτων είναι εγκατεστημένοι στους μεγάλους δήμους της Λευκωσίας, στην Πανεπιστημιούπολη και στις υπόλοιπες πόλεις, συν άλλους δύο στις Πλάτρες και την πόλη Χρυσοχούς.

Στους σχεδιασμούς είναι η τοποθέτηση σταθμού και στη μαρίνα Λεμεσού. Η τοποθέτηση των σταθμών έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην ενεργειακή αυτονομία των οχημάτων.

Με αυτή την υπηρεσία οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν πρόσβαση για ασφαλή και αξιόπιστη φόρτιση του οχήματός τους σε δημόσιους χώρους όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί φορτιστές.

Ο ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος θα πρέπει να αποταθεί σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ, να υπογράψει τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών και να παραλάβει την κάρτα αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας RFID (Radio Frequency Identification), με την οποία θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους φορτιστές που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν από την ΑΗΚ στο μέλλον.

Ο κάθε χρήστης του συστήματος χρεώνεται €25,00 πάγιο, στον πρώτο λογαριασμό και τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων κάθε διμηνία.

Η τιμολόγηση του ρεύματος

Η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με βάση τη διατίμηση 15 (€5,27 η διμηνία Σταθερή επιβάρυνση και 15,96 cent ανά κιλοβατώρα  με βασική τιμή καυσίμων €300/Μ.Τ.).  Σε κάθε σημείο φόρτισης υπάρχουν δύο ρευματολήπτες φόρτισης και μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο οχήματα.

Με στόχο την αποτροπή δυσάρεστων προβλημάτων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φόρτισης ενός οχήματος λειτουργοί της Αρχής Ηλεκτρισμού εποπτεύουν το σύστημα με σύστημα βάρδιας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η βελτίωση του συστήματος

Πέραν της επέκτασης του δικτύου η ΑΗΚ προωθεί κι άλλα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν την υπηρεσία e-charge πιο προσιτή στο κοινό. Ανάμεσα στους στόχους της είναι η παροχή πληροφόρησης μέσω της κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την οποία θα δίδεται πληροφορία για τον πλησιέστερο διαθέσιμο σταθμό φόρτισης.

Παράλληλα, θα δίδεται δυνατότητα για κράτηση μέσω κινητού θέσης για φόρτιση, πληρωμή για τη φόρτιση μέσω κινητού ή πιστωτικής κάρτας και δημιουργία έξυπνου λογισμικού που θα παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τη φόρτιση σε κάθε ιδιοκτήτη. Η ΑΗΚ επεξεργάζεται πρόταση με την οποία θα εισηγείται στην Πολιτεία την παροχή κινήτρων αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Κυριαρχία σε δύο δεκαετίες

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα επικρατήσουν στην αγορά της Ευρώπης μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η ολλανδική τράπεζα ING. Οι δύο δεκαετίες μπορεί να ακούγονται ως μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση σε σύγκριση με προηγούμενες εκθέσεις. Οι προβλέψεις της ING βασίζονται στις ολοένα και χαμηλότερες τιμές των ηλεκτρικών μπαταριών, στα προγράμματα κυβερνητικής υποστήριξης και επιδότησης, καθώς και στην καλύτερη ικανότητα κλιμάκωσης της βιομηχανίας.

Μεταξύ του 2017 και του 2024, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να καταστούν «η λογική επιλογή για τους οδηγούς στην Ευρώπη» αναφέρει η έκθεση, καθώς οι τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων μειώνονται συνεχώς, λόγω των φθηνότερων μπαταριών και της ολοένα και μεγαλύτερης αυτονομίας τους μεταξύ φορτίσεων.

Μόλις 48 ηλεκτρικά οχήματα

Σήμερα τα εγγεγραμμένα ηλεκτρικά οχήματα στην Κύπρο είναι 48, στα οποία θα προστεθούν άλλα έξι, τα οποία θα προμηθευτεί η ΑΗΚ, εκ των οποίων τα δύο θα παραληφθούν από το Τμήμα Οδικών μεταφορών.

Παρά τον μικρό αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Κύπρου, οι κιλοβατώρες που χρεώνει η ΑΗΚ στους πελάτες της μέσω των σταθμών φόρτισης -δηλαδή της υπηρεσίας e-charge- παρουσιάζουν το τελευταίο εξάμηνο ένα υπερδιπλασιασμό και συγκεκριμένα κατέγραψαν μια αύξηση 2.000 κιλοβατωρών, κάτι που μεταφράζεται στο γεγονός, όπως μας αναφέρθηκε, ότι τα υφιστάμενα οχήματα κυκλοφορούν περισσότερο στους δρόμους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy